ZF 24

Nicolae Bara, consultant:Nu va mai fi niciodată acelaşi volum de deschideri de hipermar­keturi şi cash & carry ca în anii de boom

Nicolae Bara, consultant:Nu va mai fi niciodată acelaşi...

Autor: Cristina Roşca

04.05.2014, 17:01 568

Piaţa de retail din România nu va mai avea niciodată acelaşi volum de deschideri de hipermarketuri şi cash&carry ca în anii de boom, este de părere Nicolae Bara, fostul director general şi acţionar al furnizorului de echipamente Frigotehnica şi în prezent consultant în industria frigului.

El face aici referire la magazinele de peste 10.000 de metri pătraţi.

„Pe plan european se observă că magazinele mici câştigă tot mai mult teren în faţa hipermarketurilor. Britanicii spre exemplu preferă să meargă zilnic la magazin, dar să îşi cumpere mai puţine pro­duse, cele necesare imediat. În România comportamentul se schimbă, dar mai greu“, spune Bara.

În ultimii ani lanţurile de cash & carry au deschis maximum un magazin pe an, hipermar­keturile de peste 10.000 mp putând fi numărate pe degetele de la o mână.

În anii de boom lanţurile au pariat mult pe hipermarketuri însă în ultimii ani s-au reorientat în principal către maga­zine mai mici, care necesită investiţii pe măsură. Vânzările sunt şi ele direct proporţionale însă. Această mutare vine şi în contextul schimbării compor­tamen­tului de consum.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO