ZF 24

Nistoran, seful ANC: Vom vedea daca independenta autoritatii rezista in fata intereselor partidelor

24.12.2008, 00:00 41

Liviu Nistoran, presedintele in exercitiu al Autoritatii Nationale pentru Comunicatii (ANC) - arbitru pe o piata de peste cinci miliarde de euro anual, spune ca este la curent cu informatiile potrivit carora noul executiv ar putea decide sa-l schimbe din functie dupa nici cinci luni de mandat, dar isi exprima speranta independenta ANC va rezista in fata intereselor partidelor.

“Ar trebui sa ne uitam la autoritatea de reglementare in spiritul legii, care confera ANC independenta fata de interesele politice ale unui partid sau altul. Legea confera inamovibilitate presedintelui ANC pe durata mandatului de cinci ani”, a precizat Nistoran intr-un interviu pentru ZF.

Pe de alta parte insa, chiar Nistoran a fost instalat in functie in septembrie 2008 printr-o decizie a premierului Tariceanu, care a intrerupt inainte de termen mandatul fostului presedinte al ANC, Dan Georgescu. Aceasta nu a fost insa o surpriza in conditiile in care si Dan Georgescu a fost pus in functie de Tariceanu, la scurt timp dup` castigarea alegerilor din 2004, tot prin intreruperea inainte de termen a mandatului detinut la acea vreme de Ion Smeeianu.

In ciuda acestui istoric care nu ii pare favorabil, Nistoran spune ca isi doreste “sa isi exercite pana la final mandatul de presedinte al ANC”. Dar adauga: “ Dupa ce voi avea o discutie cu noua conducere a guvernului si cu presedintii comisiilor de resort din Parlament voi vedea in ce masura independenta autoritatii va rezista in fata intereselor anumitor partide”.

Mai multe surse din piata telecom afirma ca postul lui Liviu Nistoran este vizat de Catalin Marinescu, fostul presedinte al Inspectoratului general pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei. ANC a absorbit in 2007 IGCTI, moment in care pe schema noii institutii nu a mai fost prevazut niciun post pentru Marinescu. Fostul sef al IGCTI, despre care se afirma ca ar fi apropiat de PD-L, ar fi fost si in cursa pentru postul de ministru al comunicatiilor, pe care a pierdut-o insa in fata lui Gabriel Sandu (PD-L).

Nistoran a fost membru in Paridul Democrat, si il cunoaste bine pe Emil Boc, el fiind pentru o lunga perioada de timp presedintele organizatiei de tineret a partidului. Insa faptul ca el a parasit PD si a fost numit in functie de Calin Popescu Tariceanu nu reprezinta in niciun caz argumente pentru mentinerea sa in functie, se speculeaza pe piata.

ANC emite reglementari pe piata locala de comunicatii si servicii postale, deciziile luate de institutie afectand in mod direct nivelul profitului si al veniturilor pentru companiile de profil. Spre exemplu, in acest moment, ANC se pregateste sa emita o decizie prin care obliga operatorii de telefonie mobila sa-si reduca tarifele de interconectare. Proiectul a impartit piata de telefonie mobila in doua: pe de o parte Orange si Vodafone care contesta vehement decizia, si ceilalti jucatori mai mici din piata, care o sustin.

In acest context, situatia ANC este urmarita cu maximum interes de operatorii telecom.

In ceea ce priveste bilantul activitatii sale de pana acum la ANC, Nistoran se declara multumit de faptul ca “a dinamizat activitatea ANC la un ritm apropiat de cel al schimbarilor intervenite in piata”.

Statistic, de la preluarea mandatului ANC de catre Nistoran, ANC a emis 8 decizii de reglementare care au si fost adoptate in timp ce alte 11 sunt in curs de finalizate, dupa incheierea procedurii de consultare publica. Un numar de alte trei decizii se afla in perioada de consultare.

El spune de asemenea ca printre cele mai importante proiecte finalizate in acest an se numara portabilitatea numerelor, care le permite clientilor operatorilor telecom sa schimbe furnizorul de servicii fara a-si pierde numarul de telefon.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO