ZF 24

Numărătoarea inversă a început: Grecia mai are până vineri să decidă dacă rămâne în zona euro

Numărătoarea inversă a început: Grecia mai are până...

Autor: Valentin Vidu - Mediafax

17.02.2015, 11:59 2511

Grecia a primit termen până vineri să ceară o prelungire a actualului plan de salvare ori va suprta consecinţele, este ultimatumul lansat după ce negocierile între miniştrii de Finanţe din zona euro şi Atena pe această temă au eşuat luni seara, după mai puţin de patru ore de discuţii, relatează Euronews.

Ministrul olandez de Finanţe, care a prezidat reuniunea de luni, a anunţat că Atena are termen până vineri să ceară o prelungire a actualului plan de salvare ori acesta va expira, aşa cum s-a stabilit, la sfârşitul lui februarie. Creditorii din zona euro ai Greciei vor prelungirea planului, pentru a oferi Atenei mai mult timp să ajungă la o soluţie pe termen lung.

Însă Atena preferă să recurgă la un împrumut temporar, pentru a continua negocierile în vederea unei modificări a viitoarei modalităţi de finanţare a ţării.

"În cadrul programului (actual) sunt posibile o mulţime de schimbări, există flexibilitate, dar principalele măsuri din program - menţinerea bugetului în direcţia bună şi reformarea economiei - este necesar să fie menţinute", şi-a prezentat preşedintele Eurogrup Jeroen Dijsselbloem poziţia, după ce miniştrii au publicat comunicatul final.

"Însă primul pas va fi o prelungire (a programului), iar următorul pas este să negociem în legătură cu conţinutul programului şi nu invers", a subliniat el.

Noul Guvern elen, de stânga, a promis în campania din recentele alegeri parlamentare să renunţe la planul de salvare în valoare de 240 de milioane de euro şi la măsurile de austeritate nepopulare. Miniştrii de Finanţe din cadrul Eurogrup nu sunt de acord cu acest lucru.

Ministrul grec de Finanţe Yanis Varoufakis şi-a exprimat dezamăgirea faţă de rezultatul reuniunii de luni. "Noi am oferit să ne abţinem de la implementarea programului nostru, pe care am fost aleşi să-l implementăm, pe o perioadă de şase luni, iar tot ceea ce primim în schimb este o promisiune nebuloasă a unei flexibilităţi care nu a fost niciodată detaliată", a declarat el.

Grecia a propus un nou program de salvare, care implică un "împrumut-pod" pentru plăţile din ţară, timp de şase luni, şi pentru rambursarea sumei de şapte miliarde de euro reprezentând obligaţiuni care urmează să devină scadente.

Cea de a doua parte a planului ar conduce la refinanţarea datoriei ţării.

Însă impasul de luni provoacă îndoieli cu privire la viitorul Greciei în zona monedei unice.

Potrivit unor analişti, statele care insistă asupra implementării programului îşi pierd timpul, având în vedere răspunsul dat de Grecia, în contextul în care programul actual urmează să expire pe 28 februarie, iar odată cu el şi finanţarea ţării.

În cazul în care acest scenariu devine realitate, nu este clar dacă Grecia se poate susţine singură pe linia de plutire, fără ajutor străin, apreciază analiştii citaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO