Companii

Numărul mallurilor din Bucureşti îl concurează deja pe cel al fabricilor. Ce alte platforme industriale devin centre comerciale

Numărul mallurilor din Bucureşti îl concurează deja...

Autor: Cristi Moga

22.10.2013, 10:59 4621

Industria grea a Bucureştiului a ajuns în ultimii 10-15 ani la fier vechi sau, în cel mai bun caz, a fost relocată la marginea oraşului, iar pe terenurile fostelor fabrici au fost şi vor mai fi ridicate centre comerciale, o piaţă care cel puţin la nivelul Capitalei atrage mai multe investiţii decât producţia. Pe terenurile unor foste fabrici ca Tricodava, Vulcan, Electroaparataj, Laromet sau Textila Dacia vor apărea în următorii trei-patru ani noi centre comerciale, deşi oraşul pare deja împânzit de malluri şi hipermarketuri.

Andrei Chiliman, primarul sectorului 1, afirma la des­chi­derea mallului Promenada din nordul Capitalei că în sectorul pe care îl conduce au mai rămas doar două unităţi de producţie - Griro şi CET Griviţa -, care anul trecut aveau împreună în jur de 600 de angajaţi.

În schimb, pe raza sectorului 1 sunt în prezent funcţionale centre comerciale precum Băneasa Shopping City, parcul comercial Colosseum şi, mai nou, mallul Promenada, iar dezvoltarea comercială va continua în special în zona bulevardului Bucureştii Noi, unde în ultimii ani au mai fost demolate trei fabrici de către investitorii imobiliari.

Cea mai mare dintre acestea, de peste 15 hectare, aparţine grupului israelian AFI Europe, care deţine mallul de la Cotroceni. AFI a cumpărat încă din 2007 platforma industrială Laromet de pe bulevardul Bucureştii Noi, unde erau produse aliaje şi semifabricate din cupru, şi intenţionează să construiască pe acel teren un centru comercial denumit AFI Palace B.NOI şi un proiect cu locuinţe.

 

Datele de la Ministerul Finanţelor arată că firma Laromet SA mai avea anul trecut activitate cât pentru 76 de angajaţi, care au realizat în 2012 o cifră de afaceri de 5 milioane de euro şi pierderi nete de 10 milioane de euro, după ce producţia Laromet a fost mutată la Braşov.

La circa doi kilometri distanţă de fosta platformă Laromet, două fabrici de textile - Beta Impex şi Textila Dacia - au fost recent demolate în vederea construirii altor centre comerciale. Pe terenul Beta Impex grupul german Kaufland a obţinut recent de la Primăria Sectorului 1 autorizaţie pentru construirea unui hipermarket, în timp ce la Textila Dacia investitorul canadian Michael Topolinski vrea să dezvolte mallul Victoria City, al cărui principal chiriaş este reţeaua franceză de hipermarketuri Cora.

Şi Promenada, proiectul finalizat recent de Raiffeisen Evolution în urma unei investiţii de peste 130 de milioane de euro, a fost construit tot pe terenul unei foste fabrici, FEA, care anul trecut mai figura în evidenţa Finanţelor cu doi angajaţi.

Citiţi continuarea articolului aici

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 22.10.2013

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO