ZF 24

Oil Terminal, operator portuar controlat de statul român, şi grupul IULIUS au semnat joi acordul de asociere pentru proiectul de regenerare urbană de 815 mil.euro de lângă Gara Constanţa. IULIUS va achita către OIL TERMINAL o taxă anuală indexabilă de superficie de 2 mil euro

 Oil Terminal, operator portuar controlat de statul...

Autor: Roxana Rosu

14.09.2023, 10:58 573

Oil Terminal, operator portuar controlat de statul român, a semnat joi un acord de asociere cu Iulius Real Estate, companie de dezvoltare imobiliară deţinută de omul de afaceri Iulian Dascălu, în vederea realizării unui proiect de regenerare şi dezvoltare urbană în Constanţa, în valoare de 815 milioane euro, pe un teren de 38 de hectare aparţinând Oil Terminal.

Acordul a fost semnat în baza Hotărârii AGEA din 1 septembrie, despre care a scris anterior şi Ziarul Financiar.

Terenul pe care va fi realizat proiectul a găzduit spaţii de depozitare a produselor petroliere şi pe care nu s-a mai desfăşurat activitatea de baza de peste 10 ani. Proiectul va integra grădini urbane, birouri, zonă de shopping şi divertisment, facilităţi educaţionale şi culturale, dar şi o infrastructură integrată pentru susţinerea mobilităţii şi conectivităţii.

În baza acordului, IULIUS va achita către OIL TERMINAL o taxă anuală indexabilă de superficie de 2 milioane de euro.

Dezvoltarea funcţiunilor pe terenul situat în Secţia Platforma Nord, corp A şi corp B, va fi decisă după aprobarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ).

 „Acest parteneriat reprezintă materializarea unui obiectiv foarte important din strategia de dezvoltare pentru anii 2020 - 2025 a Oil Terminal S.A., privind valorificarea unui teren inactiv de peste 10 ani, pe care activitatea de bază a societăţii nu mai poate fi desfăşurată în siguranţă, acesta fiind localizat in oraş, lânga Gara Constanţa. Taxa de superficie ne va ajuta sa susţinem implementarea proiectelor investiţionale aferente activităţii principale. Aveam nevoie de un partener cu viziunea şi capacitatea de a fructifica acest teren nu doar ca demers de business, ci ca unul cu impact pentru comunitate. Ne bucurăm că, la invitaţia noastră lansată public, o companie cu renume cum este Iulius Real Estate a depus ofertă şi şi-a asumat costurile integrale privind ecologizarea terenului, criteriu principal în procesul de selecţie. Cunoscând experienţa Iulius, avem convingerea că oraşul va câştiga un proiect cu un rol definitoriu pentru dezvoltarea Constanţei, ca urmare a unei investiţii istorice pentru regiunea de sud-est a României şi nu numai”, a declarat Viorel - Sorin Ciutureanu, Directorul General OIL Terminal..

El a adăugat că acest parteneriat va duce la rentabilizarea terenului si obtinerea unor venituri constante, pe termen mediu si lung, care sa asigure dezvoltarea celorlalte activitati ce tin de obiectul principal de activitate al Oil Terminal.

”In acelasi timp, se vor indeplini obligatiile de mediu privitoare la acest teren, se va imbunatati calitatea vietii populatiei si se vor crea noi locuri de munca cu un puternic impact economic atat la bugetul local, cat si cel national prin taxele si impozitele directe si indirecte ce vor fi achitate”.

 

Dezvoltatorul imobiliar Iulius Real Estate este controlat de omul de afaceri Iulian Dascălu, cel mai mare proprietar de malluri din România.

„Constanţa este noua noastră destinaţie, oraş cu un potenţial major de creştere şi capital uman valoros. Obiectivul nostru este unul ferm, acela de a oferi comunităţii locale un proiect deschis şi util tuturor, cu grădini urbane şi funcţiuni de relaxare, divertisment şi culturale, dar şi un hub de oportunităţi de dezvoltare, prin care vor fi create numeroase locuri de muncă. Credem cu tărie în potenţialul Constanţei şi avem expertiza şi resursele necesare pentru a realiza un proiect care să susţină oraşul portuar să capitalizeze pe toate atuurile sale şi să devină unul dintre centrele regionale puternice economic. Vom face acest lucru alături de comunitatea locală, înţelegând în profunzime nevoile şi aşteptările locuitorilor, aşa cum am făcut şi în cazul celorlalte proiecte de regenerare urbană de la Iaşi, Timişoara şi Cluj-Napoca”, a spus Iulian Dascălu, Preşedintele companiei IULIUS.

Prima etapă a proiectului prevede ecologizarea terenului. IULIUS şi-a asumat stingerea obligaţiilor de mediu cu privire la teren şi ecologizarea acestuia, un obiectiv prioritar al Oil Terminal, criteriu definitoriu în demersul de selecţie al partenerului pentru valorificarea acestui activ. .

Proiectul va fi dezvoltat după conceptul de oraş în oraş şi va integra o grădină botanică şi parc, dar şi o componentă de birouri şi shopping, cu noi concepte de retail şi entertainment, fresh market cu producători şi antreprenori locali, restaurante, bistrouri şi cafenele tematice, dar şi funcţiuni culturale şi de divertisment, se arată în anuntul Oil Terminal publicat la BVB.

 

Oil Terminal are 350,7 mil. lei capitalizare şi este controlat de statul român prin Ministerul Energiei (87,76%). Acţiunile OIL înregistrează o scădere de 27,3% de la începutul anului, pe fondul unor tranzacţii de 10 mil. lei, arată datele BVB. 

Oil Terminal a înregistrat un profit net de 25,4 milioane de lei în primele şase luni ale anului, în creştere cu 43% faţă de rezultatul net de 17,8 milioane de lei din S1/2022. Veniturile au însumat 172,5 milioane de lei, cu 28% peste nivelul aceleiaşi perioade de anul trecut, în vreme ce afacerile nete au urcat cu 29% la 169,7 milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO