ZF 24

Olandezii de la IIC Consortium care au vrut să cumpere Carpatica Asig spun că ASF nu i-a informat de respingerea dosarului de preluare

Olandezii de la IIC Consortium care au vrut să cumpere...

Autor: Anelis Baciu

14.06.2016, 15:59 341

Reprezentanţii fondului de investiţii olandez IIC Consortium, care a încercat să preia compania Carpatica Asig, susţin că până în prezent nu au fost informaţi de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) în legătură cu respingerea dosarului de preluare.

„Grupul IIC nu a fost informat de nicio decizie oficială, fapt care este aparent logic, având în vedere că Grupul IIC renunţase deja la procesul de preluare, retrăgându-şi dosarul depus în acest sens”, au transmis reprezentanţii IIC.

Olandezii se plâng că autorităţile locale nu le-au acordat o şansă reală de a efectua o evaluare adecvată a situaţiei actuale a Carpatica, întrucât i s-a refuzat accesul la informaţii esenţiale şi dreptul la comunicare, în ciuda numeroaselor sale solicitări.Reprezentanţii IIC susţin însă că rămân încrezători în  viitorul României şi al pieţei de asigurări şi vor urmări cu interes evoluţia acestora.

Doar un singur investitor, fondul de investiţii International Insurance Consortium (IIC) din Amsterdam, a fost interesat de preluarea Carpatica Asig, însă din analiza ASF a reieşit că acesta nu era capabil din punct de vedere financiar să susţină redresarea asigurătorului.

Fondul olandez ar fi vrut să deruleze tranzacţia prin intermediul unui vehiculul IIC România B.V, o societate cu răspundere limitată înfiinţată în Olanda la finalul lunii martie a acestui an şi care avea un capital social de 1 euro. în spatele acestui fond se afla doi cetăţeni olandezi: Jacob Westerlaken şi Maters Beheer. Ei intenţionau să capitalizeze Carpatica prin intermediul unor împru­muturi rambursabile, purtătoare de dobândă, şi nu prin aport la capitalul social.

Olandezii s-au retras însă din cursă la circa două luni de la anunţul de cumpărare încrezător făcut în presă odată ce le-a fost destul de clar că nu vor primi avizul ASF. Retragerea a fost însă pusă pe seama unui blocaj de comunicare între IIC şi FGA, adminstratorul Carpatica Asig care nu a permis investitorilor accesul la informaţii importante şi relevante cu privire la statusul companiei.

Carpatica Asig a fost pusă în redresare financiară în 2014, iar la începutul acestui an ca urmare a eşuării procesului de atragere a unui investitor şi de capitalizare, compania a intrat în rezoluţie. Potrivit estimărilor ASF, Carpatica ar fi avut nevoie de o majorare de capital de circa 500 de milioane de lei.

Carpatica Asig a avut anul trecut afaceri de circa 600 de milioane lei, 90% din primele subscrise venind din vânzarea de RCA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO