ZF 24

OMV Petrom şi-a dublat în T1 profitul net la 618 mil.lei; vânzările au crescut cu 27%

OMV Petrom şi-a dublat în T1 profitul net la 618...

Autor: Roxana Rosu

11.05.2017, 09:40 10753

OMV Petrom a înregistrat în primul trimestru un profit net de 618 milioane lei, dublu faţă de nivelul din perioada similară a anului trecut, când se situa la 288 milioane lei, potrivit raportului financiar al companiei.

În acelaşi timp, vânzările au crescut cu 27%, la 4,65 miliarde lei, susţinute de preturile semnificativ mai ridicate la petrol si de volumele mai mari ale vanzarilor de gaze naturale si electricitate, care au contrabalansat reducerea usoara a cantitatilor de produse petroliere vandute si scaderea preturilor la gaze naturale.

Investiţiile au scăzut la 353 milioanelie lei (T1/16: 769 mil lei), influenţate în principal de reducerea investitiilor în perimetrul Neptun Deep şi de finalizarea unor proiecte de redezvoltare a zăcămintelor în 2016, se mai arată în raportul companiei. 

Pentru 2017, OMV Petrom estimează investiţii de circa 800 milioane euro, cu circa 40% mai mare fata de 2016, din care aproximativ 85% va fi dedicata proiectelor din Upstream. 

“In T1/17, am reusit sa fructificam conditiile de piata mai bune printr-o performanta operationala si financiara solida. Am inregistrat un flux de trezorerie din activitati de exploatare substantial imbunatatit, de 1,3 mld lei, care, coroborat cu reducerea investitiilor, a condus la obtinerea unui flux de trezorerie extins de 646 mil lei. Preturile crescute ale titeiului si cererea mai mare de produse petroliere aferenta vanzarilor cu amanuntul, impreuna cu disciplina continua privind costurile, s-au reflectat intr-un rezultat din exploatare CCA excluzand elementele speciale de 767 mil lei, aproape jumatate din cifra aferenta intregului an 2016. In Upstream, am continuat reducerea costurilor de productie, iar scaderea productiei a fost in linie cu estimarea pentru intregul an 2017, datorita contributiei proiectului Lebada Est NAG. Rezultatul din exploatare CCA excluzand elementele speciale din Downstream a crescut cu 3% fata de T1/16, ca urmare a imbunatatirii performantei generale, gestionarii stricte a costurilor, si sustinut de marjele solide de rafinare. Rezultatul din exploatare in T1/17 a fost sustinut, de asemenea, de masurile de relaxare fiscala din Romania, in particular de eliminarea impozitului pe constructii speciale, incepand cu ianuarie 2017, a declarat Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom.

Vânzările din Downstream Oil au reprezentat 69% din totalul vanzarilor consolidate, in timp ce vanzarile din Downstream Gas au reprezentat 28%, iar cele din Upstream 2% (vanzarile din Upstream fiind, in mare parte, vanzari in interiorul Grupului, nu catre terti).

Rezultatul din exploatare al grupului s-a majorat la 798 milioane lei, comparativ cu valoarea de 346 mil lei din T1/16, în principal datorita veniturilor mai mari din vanzari si eliminarii impozitului pe constructii speciale incepand cu anul 2017, in timp ce rezultatul din T1/16 a beneficiat de un venit special aferent hotararilor judecatoresti definitive de a reduce amenzile aplicate de Consiliul Concurentei in 2011.

Rezultatul financiar net s-a deteriorat de la o pierdere de trei milioane lei in T1/16 la o pierdere de 56  mil lei in T1/17, deoarece valoarea din T1/16 a fost influentata de rezultatul pozitiv obtinut in urma recursului formulat de societate impotriva constatarilor controlului fiscal la sucursala din Kazahstan. OMV Petrom a raportat astfel un profit inainte de impozitare de 742 mil lei, faţă de  343 mil lei inregistrat in T1/16.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO