Perlele energetice controlate de stat au rezerve de cash de 7,7 mld. lei. Ministrul pentru energie: Daţi drumul la investiţii

21 nov 2014 Autor: Roxana Pricop

Cele mai mari cinci companii din energie controlate de stat şi listate la bursă au numerar în conturi de 7,7 miliarde de lei (1,7 mld.euro), mai mult de o treime din valoarea lor de piaţă. Lideri de pluton sunt Romgaz şi Electrica, fiecare cu lichidităţi de peste 2,4 mld.lei. Ministrul delegat pentru energie le cere companiilor de stat să fie ambiţioase şi să dea drumul la investiţii.

Producătorul de gaze Romgaz (SNG), distribuitorul de energie Electrica (EL), transportatorii Transgaz (TGN) şi Transelectrica (TEL), alături de Nuclearelectrica (SNN) au încheiat primele nouă luni din an cu numerar în conturi în valoare cumulată de 7,7 miliarde de lei. Lichidităţile sunt mai mari cu 41% faţă de începutul anului, potrivit calculelor ZF.

Cele mai lichide sunt Romgaz, care dispune de 2,88 miliarde de lei în conturi, şi Electrica cu aproape 2,5 miliarde de lei cash în conturi. Raportat la capitalizarea bursieră, ponderea lichidităţilor este de 22% la Romgaz şi de peste 62% la Electrica. În cazul Electrica, numerarul din conturi a crescut de 3,7 ori faţă de începutul anului în principal graţie sumei de 1,9 miliarde de lei atrasă de companie prin oferta publică iniţială de acţiuni din această vară prin care statul a vândut un pachet de 51% din companie pe bursă. În cazul Romgaz, „numerarul, echivalentul de numerar şi alte active financiare pe termen scurt au înregistrat o creştere de la 2,534 miliarde de lei la 31 decembrie 2013 la 2,880 miliarde de lei la finele lunii septembrie 2014. Acest lucru se datorează creşterii valorii producţiei de gaze naturale livrate şi încasate”, potrivit raportului trimestrial publicat de producătorul de gaze.

Pe locul al treilea se situează Nuclearelectrica cu lichidităţi de peste 1,1 miliarde de lei, în scădere cu 29% faţă de începutul anului.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 21.11.2014

 
Read this article in english on www.ZFenglish.com
Cuvinte cheie:
energie
, investitii
, ministru
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide