ZF 24

Petrom vrea sa elimine din statut dreptul statului roman de a numi doi membri in Consiliul de Supraveghere

13.10.2009, 19:13 28

Petrom Bucuresti (SNP), cea mai mare companie din Romania,controlata de grupul austriac OMV, a propus actionarilor eliminareaunor puncte din Actul constitutiv al societatii, printre care siparagraful care prevede dreptul statului roman de a-si numi doireprezentanti in Consiliul de Supraveghere.

Modificarea este justificata prin alinierea actului la directiveleeuropene. "Dreptul statului roman de a numi doi membri in Consiliulde Supraveghere este propus pentru a fi eliminat, deoarece acordastatului roman un drept special/preferential fata de ceilaltiactionari", se arata in materialele informative pentru AGA.

Statul, care controleaza prin intermediul Ministerului Economiei20,64% din actiunile Petrom, este reprezentat in Consiliul deSupraveghere al Petrom de Marian Turlea si Gheorghe Ionescu, fostpresedinte al AVAS.

Fondul Proprietatea, controlat de Ministerul Finantelor, detine20,11% din Petrom si are un reprezentant in Consiliul deSupraveghere, iar BERD, care are circa 2,5% din actiuni, are deasemenea un reprezentant. Restul de cinci membri ai Consiliului deSupraveghere apartin OMV, care detine pachetul majoritar de51,01%.

Modificarile actului constitutiv vizeaza si schimbarea denumiriicompaniei in "OMV-Petrom", care "are scopul de a reflectaprogresulinregistrat in procesul de integrare a societatii in grupulOMV".

Schimbarea denumirii companiei ar urma sa intre in vigoare de la 1ianuarie 2010. Adunarea Generala a Actionarilor a fost convocatapentru data de 20 octombrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO