ZF 24

Piaţa de factoring a crescut cu 15,5% în primul semestru, la 1,75 mld. euro

Piaţa de factoring a crescut cu 15,5% în primul...

Autor: Departamentul Economic

15.09.2016, 15:08 126

Cea mai mare creştere a fost întregistrată de factoringul intern, cu un avans de 20% faţă de anul trecut, nivelul ajungând la aproximativ 1,35 mld. euro, potrivit unui studiu realizat de Asociaţia Română de Factoring (ARF).

“Din punct de vedere al volumelor, studiul realizat de noi a relevat faptul că cea mai mare creştere a înregistrat-o factoringul intern, având un avans de 20% faţă de anul trecut, nivelul situându-se la aproximativ 1,35 miliarde de euro.”, precizează Bogdan Roşu, preşedinte ARF.

Potrivit acestuia, o pondere importantă în factoringul intern este deţinută de reverse factoring, un produs relativ nou pe piaţă, dar care funcţionează foarte bine în relaţia dintre conturile mari (Key Accounts) cu furnizorii lor. Finanţările prin reverse factoring au depăşit 364 mil. euro la jumătatea anului.

În acelaşi timp, factoringul de export a înregistrat o creştere de 28%, aceasta ajungând la un nivel de aproximativ 338 mil. euro.

Domeniile care au contribuit la creşterea volumelor de factoring intern în prima jumătate a anului au fost construcţiile, cu o pondere de 17% din totalul creanţelor gestionate în beneficiul schimburilor comerciale interne şi sectorul FMCG, cu o contribuţie de 16%.

Companiile din sectorul FMCG care au accesat produsele de factoring au însumat în primele şase luni ale anului aproximativ 220 mil. euro pe plan intern, în uşoară creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Acelaşi sector generează 26% din totalul volumului de creanţe gestionate prin factoring de import, în creştere cu 7% faţă de rezultatul anului 2015, mai arată studiul ARF.

“Creşterea finanţărilor prin factoring în domeniul FMCG, atât la intern cât şi la import, este generată de creşterea consumului. Acest lucru a fost posibil ca o consecinţă previzibilă a scăderii TVA la alimente, a creşterilor salariale importante din ultimele 12 luni, în sectorul public (creşteri de aproximativ 21 procente), precum şi a accelerării creditării segmentului de persoane fizice (în special creditelor de consum “fără fluturaş”), care a ajuns la un maxim al ultimilor ani. Toate aceste premise au condus evident la o supra-încălzire a consumului, cu accent pe bunurile din import, lucru care se observă mai pregnant în zona de FMCG”, explică Bogdan Roşu.

Un alt sector de activitate cu o pondere importantă în factoringul intern a fost cel de IT&C (12%) urmat îndeaproape de sectorul energiei (11%). Dealtfel, acest sector este foarte bine reprezentat şi în factoringul de export, unde a înregistrat cea mai mare creştere, de 8%.

Pentru restul anului, membrii ARF consideră că piaţa îşi va menţine acelaşi ritm de creştere, fiind posibilă chiar o accelerare a acestuia, având în vedere sezonalitatea pe care factoringul o înregistrează în fiecare an.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO