ZF 24

Piaţa muncii din Alba: 80.000 de angajaţi, şomaj de 9% şi salarii mai mici decât în restul ţării. Doar cinci angajatori au peste 1.000 de salariaţi, iar 14 au între 500 şi 1.000

Piaţa muncii din Alba: 80.000 de angajaţi, şomaj de 9%...

Autor: Adelina Mihai

14.01.2014, 00:06 388
Sews (componente auto), Elit (meze­luri), Spitalul Judeţean de Urgenţă, Star Transmission (componente auto) şi Transavia (carne de pasăre) sunt cei mai mari angajatori din judeţul Alba şi singurele companii/ instituţii care au peste 1.000 de angajaţi, potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Teritorial de Muncă al judeţului Alba (ITM Alba). Datele au fost extrase din aplicaţia Revisal în această lună, acesta fiind in­stru­mentul prin care inspectorii de mun­că ţin evidenţa salariaţilor din România.
 
Datele de la ITM Alba din 2014 di­fe­ră faţă de topul angajatorilor furni­zat de Registrul Comerţului (Recom), având în vedere că cele mai recente date de­ţi­nute de Recom sunt aferente bilan­ţu­lui depus de companii pentru anul 2012 şi iau în calcul un număr mediu de angajaţi.
 
Astfel, în Revisal Sews apare drept cel mai mare angajator din Alba, cu peste 1.700 de salariaţi şi contracte de muncă în 2014, însă compania este înregistrată în judeţul Hunedoara (unde îşi depune bilanţul luat în calcul de Recom), iar în Alba are doar un punct de lucru, de aceea compania nu figurează în statisticile judeţene ale Registrului Comerţului.
 
„Am început să urmărim evoluţia nu­mărului de angajaţi din judeţ după in­trarea în vigoare a noului Cod al mun­cii (în mai 2011- n.red.), pentru a putea mă­sura efectele noii legislaţii. Într-ade­văr, de atunci şi până în prezent, cu ex­cep­ţia a două luni de iarnă când unele firme din construcţii şi-au încetat acti­vi­ta­tea, numărul de salariaţi din Alba a crescut“, a explicat Gabor Calman, in­spec­tor- şef adjunct pe relaţii de muncă în cadrul ITM Alba. Într-adevăr, cele mai recente date de la Statistică arată că peste 1.000 de persoane s-au angajat în judeţul Alba în perioada mai 2012- mai 2013, numărul total de salariaţi din judeţ ajungând astfel la aproape 79.000 de persoane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO