ZF 24

Plasamentele străinilor în titluri de stat româneşti au egalat la începutul anului 2020 participaţiile fondurilor de pensii private în titluri, care au scăzut la 19,1%. Criza coronavirusului poate duce la scăderea plasamentelor străinilor în titluri de stat?

Plasamentele străinilor în titluri de stat româneşti...

Autor: Claudia Medrega

22.04.2020, 18:12 301

♦ Expunerea investitorilor străini pe titlurile româneşti a scăzut uşor la începutul anului 2020, după ce revenise pe creştere spre finalul anului 2019 ♦ Tensionarea pieţelor financiare din cauza crizei coronavirusului poate aduce ieşiri de capitaluri, respectiv reducerea expunerilor străinilor pe titlurile de stat ♦ Fondurile de pensii aveau la începutul anului 2020 deţineri de titluri de stat de 19,1% ♦ Băncile au cea mai mare expunere pe titluri de stat emise pe piaţa locală, respectiv 46,7%.

Intrările de investiţii străine de porto­fo­liu pe piaţa titlurilor de stat locale, deno­mi­nate în lei şi euro, totalizau 36,2 mld. lei la începutul anului 2020, ponderea deţinerilor nerezidenţilor în totalul portofoliului de datorie publică scăzând în ianuarie 2020 până la 19,1%, conform celor mai recente statistici ale Ministerului Finanţelor.

Comparativ, în ianuarie 2019, deţinerile străinilor de titluri de stat româneşti erau de 19,5%, respectiv 30,9 mld. lei.

Scăderea expunerii investitorilor străini pe titlurile de stat emise pe piaţa internă, res­pectiv ieşirile de capitaluri duc la deprecierea leu­lui în raport cu euro, iar creşterea expu­ne­rilor străinilor pe titluri româneşti, respectiv in­trările de capitaluri, antrenează o apreciere a leului faţă de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO