ZF 24

Presedintele Basescu anunta inghetarea salariilor in administratie

29.03.2009, 12:33 13

Functionarii publici trebuie sa aleaga intre inghetarea salariilor sau reducerea cu 5% a numarului de angajati din sectorul administrativ, a sustinut presedintele Traian Basescu astazi la Congresul extraordinar al sindicatelor din administratia publica. Potrivit presedintelui, proiectia de la inceputul anului care prevedea o crestere de 2,5% a economiei nu mai este valabila intrucat Romania si-a asumat prognoza FMI anume ca economia se va contracta cu 4% in acest an.

"Decizia politica care s-a luat a fost sa ne pregatim pentru ce e mai rau si s-a acceptat evaluarea de crestere economica negativa de 4% ceea ce implica automat reducerea veniturilor bugetului de stat", a spus presedintele, adaugand ca intruct reducerea de cheltuieli nu se poate face pe seama investitiilor, ramane ca reducerea sa fie operata in zona salarilor si a cheltuielilor materiale ale institutiilor publice.

Reducerea nu va afecta salariile mici care vor creste usor chiar si in aceasta perioada de ciza, a spus presedintele. Guvernul a stabilit impreuna cu sindicatele, la inceputul anului, sa reia discutiile despre majorarile salariale in sectorul public in aprilie, in functie de "performantele economice ale trimestrului 1 si a prognozelor economice pentru perioada urmatoare", dupa cum a anuntat atunci premierul Emil Boc. Legea bugetului votata de Parlament prevedea o crestere economica pentru acest an de 2,5%, insa, dupa discutiile cu FMI, Executivul a acceptat ca Romania va avea o crestere negativa de 4%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO