ZF 24

Preţurile de consum au crescut în ianuarie cu 0,4%

Preţurile de consum au crescut în ianuarie cu 0,4%

Autor: Emil Popescu

13.02.2015, 10:00 109

Preţurile de consum au crescut în ianuarie cu 0,4% atât faţă de luna anterioară cât şi faţă de prima lună a anului trecut, potrivit datelor anunţate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Faţă de decembrie, preţurile au crescut la alimente cu 0,5% şi la mărfuri nealimentare cu 0,2%, tarifele serviciilor urcând cu 0,6%.

Cele mai mari creşteri au fost înregistrate la legume (4,5%), ouă (1,2%) şi fructe (1%).

Comparativ cu ianuarie 2014, alimentele s-au ieftinit cu 0,7%, dar produsele nealimentare au avut preţuri mai mari cu 0,5%, iar tarifele cu 2,2%.

"Creşterea medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (februarie 2014 - ianuarie 2015) faţă de precedentele 12 luni (februarie 2013 - ianuarie 2014), calculată pe baza IPC, este de 1,0%", arată INS, într-un comunicat.

La începutul lunii februarie Banca Naţională a României a modificat în scădere prognoza de inflaţie pentru acest an, de la 2,2% la 2,1%.

Rata anuală a inflaţiei s-a situat în decembrie la 0,83%, înregistrând un minim record.

Creşterea medie a preţurilor a fost anul trecut de 1,1% faţă de 2013, determinată pe baza indicelui preţurilor de consum (IPC), şi de 1,4% după indicele armonizat al preţurilor de consum (IAPC).

Inflaţia ar putea rămâne sub ţinta Băncii Naţionale a României până în toamnă, înainte de a atinge nivelul de 1,7% în luna decembrie, se arată într-un raport al BCR.

BNR are o ţintă pentru inflaţia anuală de 2,5% plus/minus un punct procentual.

Analiştii BCR consideră că inflaţia extrem de scăzută din zona euro, principalul partener comercial al României, precum şi majorările limitate ale preţului administrat al gazelor naturale pentru populaţie şi deficitul de cerere agregată reprezintă motivele pentru care preţurile de consum vor înregistra creşteri minore în trimestrele următoare.

În aceste condiţii, BNR ar putea reduce din nou dobânda de politică monetară, cu 25 de puncte de bază, la următoarea şedinţă, care va avea loc la 31 martie. După aceea, BNR ar putea diminua rezervele minime obligatorii pentru lei şi valută în paşi mărunţi, se arată în raportul BCR.

Consiliul de Administraţie al BNR a decis în şedinţa din 4 februarie să reducă rata dobânzii de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, de la 2,5% la 2,25%, un nou minim istoric.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO