ZF 24

Preţurile gazelor din Europa au crescut după ce preşedintele Joe Biden a anunţat anularea conductei Nord Steam 2 în cazul unei invazii a Ucrainei

Preţurile gazelor din Europa au crescut după ce...

Autor: Andrei Şerbănescu

08.02.2022, 14:13 42

Preţurile gazelor naturale în Europa au crescut după ce preşedintele american Joe Biden a declarat anularea conductei Nord Steam 2 dacă Rusia invadează Ucraina, relatează Bloomberg.

Contractele futures pe gaze olandeze au crescut cu până la 4,3%, la 83 de euro pe megawatt-oră. S-au tranzacţionat cu 3,5% mai mult până la 10:12 a.m în Amsterdam. Preţurile de referinţă în Regatul Unit au crescut, de asemenea, cu 3,1%.

Europa se confruntă cu o criză energetică, în mare parte din cauza aprovizionării limitate, agravată de cererea în creştere, care a lăsat stocurile din regiune la niveluri istorice scăzute. Situaţia a fost exacerbată de fluxurile reduse din Rusia, în timp ce tensiunile geopolitice din jurul Ucrainei se intensifică.

Comercianţii sunt îngrijoraţi cu privire la perspectiva ca Europa să nu poată conta pe Nord Steam 2 pentru a atenua criza energetică. Conducta care va aduce mai mult gaz direct din Rusia în Germania va fi oprită dacă Vladimir Putin va ordona o invazie a Ucrainei, a declarat preşedintele american, luni, la o conferinţă de presă de la Casa Albă.

În timp ce Rusia a adunat peste 100.000 de militari de-a lungul graniţei, Putin a spus în repetate rânduri că nu există planuri pentru o invazie. Nord Stream 2 se află în prezent într-un proces de reglementare.

Rusia este principalul furnizor de gaz al Europei. Cu toate acestea, în prezent, nu există fluxuri prin importanta conductă Yamal-Europa.

Între timp, fluxurile de GNL la terminalele din Marea Britanie au crescut cu 15% până acum în această lună. Temperaturile blânde din Europa, prognozate pentru săptămâna viitoare, vor limita cererea.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO