ZF 24

Radiografia rezultatelor financiare la nouă luni: 75 de companii cotate au raportat afaceri de 45,3 mld. lei şi profituri nete de 5,2 mld. lei

Radiografia rezultatelor financiare la nouă luni: 75 de...

Autor: Andrei Chirileasa

20.11.2013, 00:07 489
Cifra de afaceri cumulată a celor mai importante 75 de companii cotate (60 de pe bursă şi 15 de pe piaţa RASDAQ) a scăzut în primele nouă luni ale anului cu 7%, la 45,3 miliarde de lei (10,3 mld. euro), în timp ce profiturile cumulate (din care s-au scăzut pierderile) au crescut cu 35%, la 5,2 miliarde de lei (1,18 mld. euro), potrivit rezultatelor centralizate de ZF. Nu au fost luate în calcul rezultatele Fondului Proprietatea şi ale SIF-urilor, care obţin venituri din investiţii.
 
Rezultatele financiare ale celor mai im­por­tante 75 de companii listate pe bursă arată că mediul de business nu o duce chiar atât de bine pe cât o arată indi­ca­torii macroeconomici. În timp ce creş­terea PIB-ului în trimestrul al treilea a fost de 4,1% (faţă de T3 2012), ma­jo­ri­ta­tea companiilor de pe bursă au ra­portat afaceri în scădere şi au pro­fi­turi în scădere atât în trimestrul al treilea, cât şi la nouă luni.
 
La nouă luni, 33 din 75 de companii au afaceri în creştere şi 42 au raportat vânzări mai mici, cifrele fiind similare şi pe trimestrul al treilea.
 
Un semnal îngrijorător este că cele mai mari şase companii după cifra de afaceri au raportat afaceri în scădere. Afacerile consolidate ale OMV Petrom (SNP), cea mai mare companie din România, au scăzut cu 5%, iar vânzările Rompetrol Rafinare (RRC) s-au redus cu 12%. Producătorul de gaze Romgaz Mediaş (SNG), transportatorul de energie Transelectrica (TEL) şi producătorul de aluminiu Alro Slatina (ALR) au raportat la rândul lor afaceri mai mici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO