ZF 24

Raiffeisen International ar putea fuziona cu banca-mama RZB

Raiffeisen International ar putea fuziona cu banca-mama RZB
23.02.2010, 11:56 63

In circa sase saptamani, firma de consultanta McKinsey ar urmasa finalizeze un concept de restructurare a RaiffeisenInternational - holdingul care detine Raiffeisen Bank Romania, unadintre variantele studiate fiind fuzionarea acesteia cu banca samama, RZB, conform informatiilor care circula in mediile financiarede la Viena.

RZB detine 70% din actiunile Raiffeisen International (RI), doaraceasta din urma fiind listata la bursa din Viena. RI s-a desprinsdin RZB in urma cu cinci ani, ca divizie de administrare afilialelor din Europa Centrala si de Est, si a fost listata pentruatragerea de capital. Una dintre optiunile luate in calcul acumeste reincorporarea RI in cadrul RZB.
Banca rezultata in urma fuziunii ar ramine mai departe pe bursa. RIdetine banci pe 17 piete din regiune. Un pachet de 8% din actiunileRI este detinut in mare parte de persoane fizice din Austria, iarrestul de 22% se afla in proprietatea unor investitoriinstitutionali, din care 33% sunt din SUA, 13% din Marea Britanie,iar 15% din Austria. Pachetul detinut de persoanele fizice esteconsiderat determinant pentru inclinarea balantei intr-un sens sauin altul in cazul unei fuziuni.

Actiunile Raiffeisen International (RI) au cazut cu peste 8% inprima parte a sedintei de tranzactionare de la Viena, pana la 36,5euro, pe fondul zvonurilor privind o posibila fuziune cu RZB.

Fuziunea a fost invocata de oficiali ai celor doua banci drept unadintre posibilele optiuni strategice. Reprezentantii RI au afirmatca pana acum nu a fost luata o decizie.

Raiffeisen International a anuntat in aceasta dimineata unprofit net preliminar de numai 212 mil. euro, in cadere cu 78% fatade nivelul din 2008, rezultatul fiind afectat puternic deprovizioanele pentru credite, acumulate mai ales in Ucraina.Provizioanele pentru credite cu probleme au explodat la 1,73miliarde de euro, ajungind la un volum de 2,2 ori mai mare decit in2008. Activele totale ale holdingului s-au subtiat pe fondul crizeicu peste 9 miliarde de euro, pana la 76,2 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO