ZF 24

Refuzurile la plată au scăzut la minimul ultimului an şi jumătate în noiembrie

Foto Thomas Dan

Foto Thomas Dan

Autor: Ciprian Botea

22.12.2013, 18:47 119

Băncile au refuzat la plată instrumente de debit în valoare de 520 mil. lei (120 mil. euro) în noiembrie pentru că nu au găsit suficiente lichidităţi în conturile titularilor pentru a onora cecurile şi biletele la ordin emise de aceştia. Acesta este un minim al ultimului an şi jumătate şi marchează practic o relaxare a presiunii pe lichidităţile companiilor faţă de lunile anterioare.

Spre comparaţie, în iulie şi august sumele refuzate la plată depăşiseră un miliard de lei. Creşterea economică nu se vede în veniturile companiilor în condiţiile în care consumul intern continuă să scadă, iar evoluţia pozitivă a economiei este susţinută doar de exporturi şi de agricultură.

Numărul refuzurilor a fost de aproape 12.000 în noiembrie, nivel similar cu cel din luna anterioară, potrivit BNR. 3.800 de titulari de cont au generat incidente de plată luna trecută.

În cazul tranzacţiilor cu mărfuri dintre companii se fac rareori plăţi în numerar, cumpărătorii emiţând în schimb bilete la ordin prin care se angajează să efectueze plata la o dată ulterioară. Deţinătorul biletului se prezintă la bancă la data scadenţei şi primeşte banii pe care banca îi ia din contul emitentului.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 23.12.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO