ZF 24

S-au listat primele titluri de stat de 5.000 de lei. Cum pot avea acces micii investitori la o investiţie rezervată până acum doar bancherilor

S-au listat primele titluri de stat de 5.000 de lei. Cum...

Autor: Roxana Pricop

16.04.2014, 11:04 2423

Ieri, 15 aprilie, au intrat la tranzacţionare pe bursa de la Bucureşti primele titluri de stat cu valoarea nominală de 5.000 de lei. Acestea sunt cele mai accesibile titluri de stat de pe bursă pentru micii investitori, iar dobânda oferită de 4,75% pe an le face şi o alternativă viabilă de economisire, în locul depozitelor bancare.

Titlurile de stat sunt instrumente fi­nan­ciare emise de Ministerul Finan­ţelor prin care statul român se împrumută de pe pieţele finan­ciare pentru o perioadă de trei, cinci sau zece ani. Pentru fiecare titlu emis, statul plăteşte o dobândă anual, semestrial sau tri­mestrial. Dobânda este mai mare sau mai mică, în funcţie de câţi ani are maturitate respectivul titlu.

Pe bursa de la Bucureşti, până ieri, s-au tranzacţionat doar titluri de stat cu o valoare nominală de 10.000 de lei, iar preţul de achiziţie de pe bursă este uşor peste această referinţă. Astfel că titlurile de stat au fost pu­ţin accesate de micii investitori, pentru că in­ves­tiţia iniţială presupune o sumă mare, de cel puţin 10.000 de lei. Drept urmare, cei mai mari cumpărători de aceste titluri au fost băn­ci­le, fondurile mutuale şi fondurile de pensii private.

De ieri însă sunt dis­po­nibile pe bursă pri­mele titluri de stat cu o valoare nominală de 5.000 de lei, investito­ri­lor mici fiindu-le astfel pu­ţin mai uşor să intre pe o piaţă dominată de marii jucători instituţionali. Titlurile ajung la ma­turitate în iunie 2019 şi au o dobândă de 4,75% pe an.

Citiţi pe ZF Corporate despre judeţele şi oraşele care se finanţează de pe bursă

„Titlurile de stat asigură un confort deţinătorilor pentru că sunt investiţii lipsite de risc, iar în ultimii anii scăderea dobânzilor le-a făcut tot mai atractive. De obicei, clienţii care cumpără titluri de stat fie caută diversificare, fie au aversiune la risc şi caută o alternativă la depozitele bancare“, a spus Marcel Murgoci, director de tranzacţionare la societatea de brokeraj Estinvest.

Pentru un investitor care vrea să cumpere titluri de stat de pe bursă sunt necesari cel puţin 5.044 de lei, cât era ieri preţul unui titlu de stat cu valoarea nominală de 5.000 lei intrat ieri la tranzacţionare. Respectivul titlu de stat are o rată de cupon de 4,7% pe an, adică în fiecare an până în 2019, când este maturitatea titlului, in­vestitorul va încasa câte 237,5 lei. Adică o sumă totală de 1.425 lei plătită în şase rate anuale sau în şase cupoane. La o sumă investită iniţial de 5.044 de lei, investitorul câştigă 1.425 lei, adică un profit de 28% în şase ani, echivalentul unui randament mediu anual de 4,55%. Acest câştig este obţinut dacă in­ves­titorul nu vinde titlul de stat până în 2019 şi aşteaptă să i-l răscum­pe­re Ministerul Finanţelor la maturitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO