ZF 24

Saga Hidroelectrica: opt miniştri, şase şefi, de două ori în insolvenţă. Cine e tras la răspundere?

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Roxana Petrescu

12.03.2014, 00:07 1230

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, se zbate din nou în insolvenţă, trecând prin această situaţie pentru a doua oară în mai puţin de un an de zile, surse din piaţă spunând că este aproape imposibil că firma să mai fie listată anul acesta.

Guvernul, la nivel oficial, încă afirmă că va scoate compania din insolvenţă în timp util pentru o listare în iunie, potrivit scrisorii de intenţie către FMI, obţinută de Mediafax. Neoficial, listarea Hidroelectrica este în aer.

„Aş fi foarte precaut cu acel termen pentru listarea Hidroelectrica. Nu cred că sunt şanse să se mai facă anul acesta“, spune o sursă din Ministerul Energiei.

De actuala situaţie de la Hidroelectrica au avut „grijă“ opt miniştri în ultimul deceniu, din toate partidele politice care s-au perindat pe la guvernarea României.

Singurul pas spre tragerea la răspundere a celor care au avut pe mână soarta Hidroelectrica a fost făcut pe pe 21 august 2006 când DNA a dispus trimirea în judecată a 11 persoane, între care doi directori, Traian Oprea, fost director general al Hidroelectrica, şi George Asan, director general adjunct, pentru un prejudiciu de 1,8 milioane de euro adus companiei. Nu există nici acum o hotărâre definitivă.

Citiţi în continuare pe ZF Corporate:

- evoluţia preţurilor pe piaţa de energie şi impactul asupra Hidroelectrica 

- istoria intrării in insolvenţă a companiei

- declaraţia făcută de Gabriel Dumitraşcu, director general în cadrul Direcţiei Generale de Privatizare şi Administrare a Participaţiilor Statului în Energie, la ZF Power Summit, cu privire la intrarea in insolvenţă a Hidroelectrica; declaraţia avocatului Remus Borza despre motivele intrării in insolvenţă pentru a doua oară 

- detalii despre contractele  directe de vânzare a energiei electrice semnate de compania de stat şi veniturile generate de ele în ultimii ani 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 11.03.2014

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO