ZF 24

Şeful UniCredit: Să nu înlocuim o volatilitate a cursului de schimb leu/euro cu volatilitatea dobânzilor la lei

Răsvan Radu, preşedintele executiv al UniCredit Ţiriac Bank

Răsvan Radu, preşedintele executiv al UniCredit Ţiriac Bank

Autor: Razvan Voican

14.04.2014, 12:59 731

Costurile creditelor în lei şi cele ale creditelor în euro au devenit cu ade­vărat comparabile, însă este foar­te important ca BNR să ges­tio­­neze cu atenţie volatilitatea do­bânzilor de referinţă de pe piaţa mo­netară interbancară pentru a nu se ajunge la înlocuirea riscului valutar cu riscul de volatilitate a dobânzii, afirmă Răsvan Radu, preşedintele executiv al UniCredit Ţiriac Bank.

WikiZF: Profilul companiei UniCredit Ţiriac Bank

„Dacă înlocuim volatilitatea cursului cu o volatilitate a dobânzilor şi avem dobânzi practic fără legătură cu dobânda-cheie a BNR introducem un risc nou. Piaţa este foarte lichi­dă, dar este important ca dobânzile să rămână într-o anumită bandă de variaţie. Variaţiile mari pot avea efecte la fel de rele asupra clien­ţilor ca şi variaţiile de curs.“

Şi experţii FMI au subliniat în ultimul raport de evaluare pe România că o volatilitate excesi­vă a ratelor de dobândă interbancare şi perioa­de prelungite de divergenţă între dobân­zile de pe pia­ţă şi dobânda-cheie a BNR submi­nea­ză me­ca­nismul de transmisie a semnalelor de politică mo­netară. Atenţionarea a venit în ur­ma unui epi­sod foarte vizibil de volatilitate cres­cută: pe 22 ianuarie 2014 rata ROBOR pe o zi se pră­bu­şise la 0,95%, iar pe 18 februarie să­rise la 4,7%; rata ROBOR la trei luni (bază de cost pentru creditele în lei) era la 1,9% pe 29 ia­nuarie, pen­tru ca pe 20 fe­brua­rie să ajungă la 3,7%. În ultima perioadă dobânzile interbancare s-au ordonat pe paliere mai apropiate de rata-cheie de 3,5% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO