ZF 24

În sfârşit, reacţii la Programul "1 milion de IT-işti pentru România", lansat de Ziarul Financiar: Ponta cere ministrului Educaţiei şi rectorilor facultăţilor să mărească numărul de locuri pentru studii în IT&C

În sfârşit, reacţii la Programul "1 milion de...

Autor: Departamentul Social

03.06.2015, 19:01 1709

"La cererea tuturor companiilor din IT, vă rog să găsiţi o soluţie să avem mai multe locuri la facultate de IT. Degeaba producem metalurgişti şi tot felul de alte meserii pe care nu le mai caută nimeni. Toată lumea caută IT-işti şi nu avem absolvenţi destui", i-a spus Ponta ministrului, în şedinţa de guvern.

El i-a ceut să se întâlnească cu rectorii şi să găsească soluţii în acest sens.

Aceasta este prima reacţie oficială la iniţiativa lansată la începutul acestui an de Ziarul Financiar.

În 2014, a anunţat Statistica, creşterea PIB de 2,9% faţă de anul anterior s-a bazat pe industrie, cu o contribuţie la creştere de 0,9% şi o pondere de 24% la formarea PIB, şi pe informaţii şi comunicaţii, cu o contribuţie de 0,6% la creşterea PIB şi o pondere de 6% la formarea acestuia.

Aceste date arată că România are nevoie neîntârziat de un plan de accelerare a creşterii economice la peste 5% pe an care să se bazeze în primul rând pe IT. Nu mai avem nici timp, nici bani să investim în capacităţi industriale, adică în sectorul secundar al economiei, ci suntem forţaţi să trecem într-o generaţie direct de la agricultură şi exploatare de resurse – adică sectorul primar – la servicii cu valoare mare adăugată – IT şi telecom, adică sectorul terţiar.

Contribuţia record de anul trecut a industriei de IT şi comunicaţii la va­loarea adăugată în PIB, care a depăşit cu doar 93.000 de angajaţi agricultura - în care lucrează circa 2,6 milioane de români, arată că sectorul de înaltă tehnologie are potenţialul de a avea o pondere şi mai mare în economie dacă dez­voltarea sa ar fi susţinută printr-un program guver­namental care să pună accent pe educaţie, pentru a forma oameni care să acopere cererea uriaşă de resurse.

Valoarea adăugată în PIB din sectorul „Informaţii şi comunicaţii“ a ajuns la sfârşitul anului trecut la 40 mld. lei, nivel dublu faţă de 2011, depăşind contribuţia agriculturii şi apropiindu-se de aportul construc­ţiilor. Sectorul „Informaţii şi comu­nicaţii“, cu o pondere de 6% la formarea PIB, a înregistrat în 2014 cea mai rapidă creştere, de 11%, faţă de anul precedent, având a doua contri­buţie la creşterea economică de 2,9% din 2014, de 0,6%. În 2011 valoarea adăugată adusă de „Infor­maţii şi comunicaţii“ era de doar 19 mld. lei, respectiv 3,4% din PIB. Viteza de creştere a domeniului IT&C în intervalul 2011-2014 (de 110%) a fost de peste cinci ori mai mare faţă de creşterea PIB.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO