ZF 24

Ştiri pe scurt din business internaţional

Premierul ungar, Viktor Orban

Premierul ungar, Viktor Orban

Autor: Vlad Popescu, Bogdan Cojocaru

17.09.2013, 19:23 69

Premierul ungar Viktor Orban, al cărui plan de a-i ajuta pe debitorii ipotecari cu datorii în valută riscă să facă probleme financiare băncilor, a declarat că sunt limite în ceea ce priveşte povara pe care o poate duce o industrie bancară „funcţională”, scrie Bloomberg. Consolidarea OTP Bank, cea mai mare bancă din Ungaria, este „importantă” în planul guvernului de a impulsiona transformarea industriei bancare dintr-una dominată de străini într-una controlată de jucători locali, a spus Orban. El a menţionat că băncile vor plăti în continuare o taxă specială care face ca povara fiscală a sectorului să depăşească media europeană. “Este bine de ştiut că avem limitele noastre. Nu poate exista o economie modernă fără o industrie bancară care funcţionează bine. În privinţa taxării băncilor, va trebui să găsim un nivel la care, chiar dacă tot ţipă, plătesc şi rămân deschise”, a explicat premierul.

 

Marea Britanie a început privatizarea băncii Lloyds, naţionalizată parţial în timpul crizei financiare mondiale, obţinând 3,2 miliarde lire sterline (3,8 mld. euro) în schimbul unui pachet de 6% din acţiunile grupului financiar, în câştig faţă de preţul plătit în urmă cu 5 ani. UK Financial Investments Limited, care administrează acţiunile statului la Lloyds Banking Group, a vândut 4,28 miliarde de acţiuni la preţul de 75 pence pe unitate, potrivit unui comunicat transmis marţi de instituţia britanică, preluat de Bloomberg. În contextul celor mai dure măsuri de austeritate adoptate în Marea Britanie după Al Doilea Război Mondial, ministrul finanţelor, George Osborne, ar putea utiliza fondurile obţinute pentru a finanţa reduceri de taxe sau creşterea investiţiilor publice înaintea următoarelor alegeri generale, programate pentru 2015, notează Bloomberg. Guvernul britanic a naţionalizat în urmă cu 5 ani, în timpul crizei financiare, mai puţin de jumătate din acţiunile Lloyds Banking Group şi 81% din Royal Bank of Scotland (RBS).

 

JPMorgan Chase, cea mai mare bancă americană după active, negociază cu autorităţile o înţelegere de 800 milioane de dolari pentru stingerea acuzaţiilor privind cazul „Balena de la Londra“, când banca a pierdut peste 6 miliarde de dolari, potrivit unor surse citate de Financial Times. Astfel, banca ar putea plăti peste 800 mil. dolari autorităţilor de reglementare a pieţei de capital şi a sectorului bancar. Înţelegerea nu acoperă şi ancheta derulată separat de autorităţile de reglementare a tranzacţiilor cu derivate financiare, care ar putea conduce la amenzi suplimentare, notează FT, citând surse apropiate situaţiei. JPMorgan va admite o serie de nereguli de care este acuzată în înţelegerile pe care le negociază cu Comisia pentru Valori Mobiliare, Rezerva Federală, biroul pentru controlul monedei din SUA şi autoritatea de reglementare financiară din Marea Britanie, au afirmat sursele citate. Banca este acuzată de controale interne deficitare, proasta supraveghere a activităţilor şi alte nereguli, legate inclusiv de impactul incidentului asupra pieţelor.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 18.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO