ZF 24

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Autor: Ioana Nita, Iuliana Enache

08.05.2013, 19:35 57

Banca centrală a Poloniei a redus ieri rata dobânzii de politică monetară cu 25 de puncte de bază, la un nou nivel minim record de 3%, din cauza înrăutăţirii situaţiei economice atât în ţară, cât şi în zona euro, scrie Bloomberg. În luna martie, membrii Consiliului Monetar al băncii centrale au votat pentru reducerea dobânzii cu 50 de puncte de bază. Decizia vine într-o perioadă în care criza datoriilor din zona euro afectează creşterea economică şi preţurile de consum din Polonia. Luna trecută, rata anuală a inflaţiei a atins cel mai scăzut nivel înregistrat din iunie 2006 până în prezent, de 1%, iar producţia industrială s-a redus la minimul ultimelor 45 de luni. „Ne confruntăm cu o scădere a economiei reale şi cu înrăutăţirea indicatorilor economici pentru zona euro şi Polonia, iar acest lucru ar trebui să-i îndemne pe politicieni să ia în considerare scenariul stagnării economice”, a spus economistul-şef al sucursalei grupului olandez ING din Varşovia. Polonia este singura economie din UE care nu a intrat în recesiune în timpul crizei economice mondiale şi a crizei datoriilor din zona euro.

Preşedintele Parlamentului European (PE) Martin Schulz s-a arătat îngrijorat de criza politică din R. Moldova, avertizând că aceasta riscă să afecteze parcursul european al ţării şi a cerut politicienilor moldoveni să depăşească disputele pentru a continua reformele. „Remarc cu mare îngrijorare adâncirea crizei politice din R. Moldova. Dacă va continua, disputa politică ar putea să devieze eforturile ţării de integrare europeană“, a declarat el, potrivit unui comunicat oficial. Schulz a adăugat că este „deosebit de îngrijorat de voturile de săptămâna trecută din Parlament pentru amendarea unui număr important de legi”. Aceste schimbări, precum posibilitatea de demitere a judecătorilor Curţii Constituţionale de către Parlament, în cazul în care aceştia pierd încrederea (Legislativului – n.r.), are consecinţe multiple, potenţial negative pentru dezvoltarea democratică a ţării pentru că au fost adoptate în grabă şi fără consultările şi pregătirile corespunzătoare, a mai spus preşedintele PE, subliniind că acestea ar trebui revizuite. În cadrul şedinţei de vineri a Parlamentului, deputaţii PLDM împreună cu cei ai PCRM au votat mai multe acte legislative prin care au fost acordate mai multe competenţe prim-ministrului interimar şi Guvernului demis. Centrul Naţional Anticorupţie a fost trecut din subordinea Parlamentului în cea a Guvernului, iar judecătorii de la Curtea Constituţională ar putea fi demişi de către deputaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO