ZF 24

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Marius Oncu, Ioana Niţă

24.06.2013, 19:49 198

UE i-a cerut Ungariei introducerea celui mai recent pachet de taxe, anunţat la mijlocul lunii iunie, în contextul încetării procedurii de deficit excesiv derulate de Comisia Europeană, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului ungar, citat de cotidianul Portfolio. Guvernul ungar consideră că taxele nu sunt necesare pentru atingerea ţintelor de deficit bugetar şi intenţionează să utilizeze fondurile astfel obţinute pentru un program demografic, de încurajare a natalităţii prin sprijinirea familiei, a spus reprezentantul Executivului. Guvernul a anunţat la mijlocul lunii iunie că va creşte taxa pe tranzacţiile financiare, redevenţa minieră şi o taxă specială pentru companiile de telecomunicaţii. Astfel, taxa pe tranzacţiile financiare cu numerar, precum retragerile de bani, va fi dublată, la 0,6%, în timp ce pentru transferurile între conturile bancare va urca de la 0,2% la 0,3%. Redevenţa minieră va creşte de la 12% la 16%, iar contribuţia la asigurările de sănătate de 6% se va aplica şi veniturilor din dobânzi şi câştigurilor de capital. Taxa impusă de guvern sectorului telecom a fost majorată de la 2 forinţi (0,7 eurocenţi) la 3 forinţi (1 eurocent) pe minut de convorbire şi SMS/MMS. Executivul a anunţat şi că va impune băncilor să plătească o taxă de 7% din valoarea obligaţiunilor autorităţilor locale pentru care va prelua responsabilitatea plăţilor. Guvernul va prelua în acest an datorii de 612 miliarde de forinţi (2 miliarde euro) denominate în monedă străină.

Banca Centrală a Rusiei va propune noi măsuri de stimulare a creşterii economice, inclusiv îmbunătăţirea accesului la creditare, potrivit Elvirei Nabiullina (foto), noul guvernator care a preluat ieri funcţia de la Sergey Ignatiev, scrie Bloomberg. „Aş spune că politica monetară trebuie să aibă continuitate, însă se vor avea în vedere şi noi abordări. Încetinirea creşterii economice este o realitate pe care banca centrală trebuie să o ia în considerare”, a declarat Nabiullina. Ea a adăugat că deprecierea monedei naţionale sau reducerea ratelor de dobândă în încercarea de a creşte rapid cererea sunt două opţiuni „periculoase”. Banca centrală contribuie deja la stimularea economică prin scăderea inflaţiei şi prin dezvoltarea pieţei financiare. Preşedintele rus Vladimir Putin a ales-o pe Nabiullina, consilierul său pe probleme economice, pentru preluarea conducerii băncii centrale într-o perioadă în care creşterea economiei ruseşti este la cel mai scăzut nivel din 2009 până în prezent, iar inflaţia este la maximul ultimilor 21 de luni.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 25.06.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO