ZF 24

Ştiri pe scurt din Europa de Est

AFP/Mediafax Foto

AFP/Mediafax Foto

Autor: Daniela Stoican

12.01.2014, 21:21 102

Ministrul economiei din Ungaria Mihaly Varga a asigurat că scopul final al statului maghiar nu este naţionalizerea băncilor. Declaraţiile făcute pentru o televiziune maghiară vin în urma unor relatări din presa locală conform cărora Sczechenyi  Commercial Bank (SzKB), o bancă ungară în care statul deţine 49%, a oferit preţul simbolic de 1 euro pentru a cumpăra unitatea maghiară a grupului bancar austriac Raiffeisen. SzKB ar fi preluat şi creditele neperformante ale Raiffeisen Ungaria. Varga a spus că în situaţia în care o bancă mică unde statul deţine acţiuni vrea să cumpere o bancă mare, statul trebuie să analizeze cu multă precauţie posibilitatea de a implica banii contribuabililor într-o astfel de tranzacţie. Întrebat dacă statul ar fi susţinut achiziţia Raiffeisen Ungaria de către SzKB, Varga a precizat că vânzătorul s-a hotărât în final să nu mai înstrăineze banca, şi de aceea „din fericire nu a mai trebuit să luăm o decizie în această chestiune”.

Ungaria şi Slovenia vor înfiinţa şase puncte de trecere a frontierei comune şi vor construi infrastructură rutieră care să lege cele două ţări, scrie Budapest Business Journal. Premierul ungar Viktor Orban şi cel sloven Alenka Bratusek (foto) au semnat o declaraţie de intenţie în acest sens la Apatistvanfalva, un sat maghiar situat la graniţa dintre Slovenia şi Ungaria. Moderatorul întâlnirii, secretarul de stat pentru comerţ exterior al Ungariei Peter Szijjarto, a declarat că pentru a a fi sporită competitivitatea în Europa Centrală, graniţele ar trebui să unească oamenii, şi nu să îi despartă. Punctele de frontieră vor fi construite cu fonduri europene disponibile prin programul de dezvoltare al Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 13.01.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO