ZF 24

Summit G8: cei mai puternici lideri ai lumii atacă evaziunea agresivă a multinaţionalelor şi cer zonei euro să grăbească formarea unei uniuni bancare

AFP/Mediafax Foto

Autor: Bogdan Cojocaru

18.06.2013, 20:03 2608

Gazda întâlnirii, ministrul britanic de finanţe George Osborne, susţine că liderii celor mai bogate economii ale lumii, printre care SUA, Germania şi Franţa, au făcut la acest summit de două zile progrese mai mari decât s-au făcut în ultimii 24 de ani în privinţa evaziunii fiscale din partea marilor companii şi a desfiinţării paradisurilor fiscale, scrie The Guardian. Din G8 fac parte SUA, Canada, Germania, Marea Britanie, Franţa, Italia, Japonia şi Rusia.

Ţinta liderilor este de a face ca sistemul fiscal internaţional să se ridice la nivelul secolulului XXI, a explicat Osborne. Actualul sistem, creat în anii ’20, nu a fost actualizat deşi lumea s-a schimbat, iar internetul şi-a făcut apariţia, a menţionat el. Liderii G8 au discutat, printre altele, despre obligarea companiilor să comunice auto­rităţilor fiscale adevărata identitate a proprietarilor lor. De asemenea, summitul va încuraja Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică să stabilească un plan cuprinzător legat de impozitarea multinaţionalelor şi prin care să asigure că taxele sunt plătite în ţările în care sunt realizate profiturile.

„Vrem să ne asigurăm că marile companii internaţionale, ale căror identităţi sunt binecunoscute, plătesc corect taxele acolo unde le sunt generate profiturile şi că sistemul financiar global nu este folosit pentru ascunderea averilor şi evitarea plăţii taxelor acolo unde trebuie“, a spus ministrul britanic.

Obligarea companiilor să divulge identitatea proprietarilor care beneficiază de profiturile lor reprezintă „cea mai uşoară parte a luptei contra corupţiei“, explică Paul Collier, directorul Centrului pentru Stu­dierea Economiilor Africane de la Universitatea Oxford. El este şi consilier al premierului britanic David Cameron, scrie The Globe and Mail.

Consolidarea fiscală este necesară, dar trebuie făcută diferenţiat

La întâlnirea G8 au fost de asemenea promovate idei precum schimbul automat de informaţii între autorităţile fiscale şi acţiuni pentru combaterea evaziunii fiscale în industrii precum mineritul.

Liderii lumii au cerut flexibilizarea politicilor fiscale în condiţiile în care perspectivele economiie globale sunt slabe, scrie Irish Times.

Intervenţia susţine paşii făcuţi deja în zona euro, în ţări precum Franţa, pentru încetinirea ritmului de majorare a taxelor şi de tăieri bugetare. Politicienii se tem că austeritatea de durată din regiune ali-mentează recesiunea. „Rit­mul consolidării fiscale ar trebui să fie diferit în funcţie de circumstanţele din diferitele economii“, se arată într-un comunicat al G8.

Grupul a pus accent pe importanţa grăbirii procesului de construire a unei uniuni bancare în zona euro, de care este „mare nevoie“. În pofida rezervelor pe care le are în privinţa acestui proiect, care ar face ca povara băncilor bolnave să fie dusă de întregul sistem, cancelarul german Angela Merkel a semnat comunicatul ce cuprinde aceste idei. În această uniune, băncile vor fi supravegheate de o autoritate unică, pro­babil din cadrul Băncii Centrale Europene.

Miniştrii de finanţe din zona euro vor discuta joi despre formarea unei uniuni bancare înaintea summitului UE de săptămâna viitoare. 

Conducătorii celor mai bogate economii ale lumii au insistat totodată că zona euro trebuie să implementeze reforme, chiar dacă impactul crizei se risipeşte, şi că Japonia are nevoie de reforme structurale care să complementeze stimulentele monetare lansate de banca centrală.

Preşedintele Consiliului European: Frauda şi evaziunea subminează contractul social

Declaraţiile liderilor G8 privind zona euro au venit la câteva ore după ce preşedintele Consiliului European Herman Van Rompuy a asigurat că existenţa monedei unice nu mai este în pericol.

„Nu se poate compara situaţia actuală şi cea de, spre exemplu, acum nouă luni, când existenţa monedei euro şi a uniunii monetare era ameninţată“, a spus Van Rompuy.

El apreciază că frauda şi evaziunea subminează contractul social în societăţile democratice.

„În vremuri de consolidare bugetară, acestea devin mai inacceptabile ca niciodată; moral, politic şi financiar inacceptabil“, a menţionat oficialul european.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 19.06.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO