ZF 24

Textilele, mijloacele de transport şi echipamentele electrice deţin jumătate din exporturile României. În aceste sectoare sunt aproape şi cele mai mici salarii

Textilele, mijloacele de transport şi echipamentele...

Autor: Claudia Medrega

19.08.2013, 16:15 1916

Echipamentele electrice şi dispozitivele mecanice, textilele şi mijloacele de transport sunt principalele produse exportate în cele mai importante 10 ţări partenere ale României în comerţul extern. Puternicele ţări Germania, Italia şi Franţa se menţin pe podium în topul principalelor ţări partenere la export.

România este prin tradiţie unul dintre cei mai mari pro­ducători de îmbră­că­minte şi încălţăminte din Europa, forţa de muncă ief­tină, personalul calificat şi apropierea de pieţele vestice fiind factorii principali care au convins brandurile străine să îşi treacă pe etichetele hainelor „made in Romania“. Salariile din industria textilă sunt printre cele mai mici din economie şi printre cele mai mici din Europa. Astfel, angajaţii din producţia de textile în România sunt de regulă plătiţi cu apro­ximativ 1.000 de lei (sub 220 euro) lunar, şi de multe ori cu salariul minim pe economie, mai ales în provincie. Cei mai mari zece producători locali de tex­tile au realizat anul trecut Ăhaine pentru bran­duri de lux ca Dolce & Gabbana şi Armani, dar şi pentru nume mari precum Zara, Benetton, H&M sau C&A, în valoare de circa jumătate de miliard de euro, o sumă în uşoară scădere comparativ cu anul anterior.

Ponderea produselor textile în total exporturi a scăzut însă în ultimii ani, spre 8%. În ultimii ani România a pier­dut o parte din comenzi din cauza pieţei asia­tice, unde costurile cu forţa de muncă sunt mai mici.

Cea mai mare pondere în expor­tu­rile României (circa un sfert din total) revine dispozitivelor mecanice şi echipamentelor electrice, urmate de mijloace şi materiale de transport (în jur de 17%), bunuri cu valoare adăugată ri­dicată. Situaţia se datorează deschi­derii de noi capacităţi de producţie în ulti­mii ani şi investiţiilor străine care au fost realizate în aceste domenii, în spe­cial în domeniul auto. În aceste dome­nii salariile sunt mai mari decât în tex­tile, câştigul salarial mediu net oscilând în jurul a 400 de euro, în cazul ma­şi­nilor, uti­lajelor şi echipamentelor electrice şi în jurul a 500 de euro la autovehicule de transport rutier şi alte mijloace de transport.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO