ZF 24

Top 500 companii în Europa Centrală: 46 din cele mai mari 500 de companii din Europa Centrală vin din România. Creşterea lor, mult peste media regiunii

Top 500 companii în Europa Centrală: 46 din cele mai...

Autor: Dana Ciriperu

09.09.2015, 16:02 1607

România are 46 de companii, cu patru mai multe faţă de 2013, în în ediţia din acest an a Deloitte Central Europe Top 500. Cu acest rezultat economia locală se află pe locul al 4-lea, cu o poziţie mai sus faţă de 2014. Polonia conduce detaşat cu 170 de companii, urmată de Cehia (79) şi Ungaria (66).

Podiumul din acest an este format din PKN Orlean (Polonia), cu venituri de 25,5 mld. euro, MOL (Ungaria) cu 15,7 mld. euro şi Skoda (Cehia) cu 10,8 mld. euro. OMV Petrom este cea mai mare companie locală, potrivit studiului Deloitte, cu venituri de 4,8 mld. euro. Compania petrolieră se află pe locul 19 în top 500. Automobile Dacia se află pe locul 26 şi este a doua companie din România în clasament, cu venituri de 4,2 mld. euro. Datele de la mfinante.ro arată însă că la nivel de cifră de afaceri Automobile Dacia a depăşit în 2014 pentru al doilea an consecutiv compania OMV Petrom SA.

Sursă grafic: Deloitte Central Top 500. Click pe imagine pentru a mări

Veniturile totale ale companiilor din România incluse în clasamentul din acest an realizat de Deloitte au crescut cu aproape 7% până la 46 miliarde de euro. Prin comparaţie, veniturile totale ale tuturor companiilor prezente în Top 500 au scăzut cu 1,8% faţă de anul trecut, ajungând la 682 miliarde de euro. De asemenea, 30 de companii româneşti au urcat în clasament faţă de anul anterior şi 8 companii noi au intrat în clasament.

”Locul pe care România îl ocupă în Deloitte CE Top 500 reflectă, în mod cert, gradul de interes al investitorilor, precum şi buna sa poziţionare. Cu o creştere microeconomică constantă, România se situează printre campionii regionali în ceea ce priveşte creşterea economică. Este de aşteptat ca această evoluţie să continue, dar acest lucru depinde foarte mult de stabilitatea politică, legislativă şi fiscală a ţării, care reprezintă elemente-cheie pentru o dezvoltare semnificativă a mediului economic şi de afaceri”, a spus Ahmed Hassan, Country Managing Partner Deloitte România.

În ce priveşte acţionariatul companiilor româneşti prezente în clasament, cele mai multe sunt multinaţionale (36) şi numai trei reprezintă entităţi deţinute de antreprenori români.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels