ZF 24

Topul celor mai importante evenimente de astazi

20.10.2009, 20:13 15

1. Discutii in paralel intre premierul desemnat siOpozitie - Croitoru a incercat sa explice opozitiei situatiaeconomiei, opozitia i-a explicat premierului desemnatpolitica. "Noi ii ziceam: «N-aveti voturi, nu puteti satreceti de Parlament!». El raspundea: «Cifrele si cursul de schimbarata ca...»"; asa s-a desfasurat intalnirea de la Parlament, carea durat doar 40 de minute, intre liderii majoritatii de 65% sipremierul desemnat Lucian Croitoru.

Potrivit unor surse din interior, reprezentantii PSD+PC, PNL siUDMR au incercat sa-i explice insistent lui Croitoru ca nu arenicio sansa sa fie votat de Parlament pentru investirea in functiade prim-ministru si ar trebui sa renunte. Acesta, insa, nu areactionat, in schimb a prezentat mai multe cifre si statisticidespre situatia financiara a tarii.

La sfarsitul discutiilor dintre premierul desemnat simajoritatea parlamentara, liderii PSD, PNL, UDMR si ai grupurilorminoritare au declarat ca il vor sustine in continuare pe KlausJohannis, in detrimentrul propunerii facute de Traian Basescu inpersoana lui Lucian Croitoru.

2. Petrom isi schimba denumirea in OMV Petrom.Adunarea generala a actionarilor Petrom a decis schimbareadenumirii companiei petroliere in OMV Petrom, la propunereaconducerii companiei. Cu aceasta ocazie, AGA a decis si adaugareain obiectul de activitate al companiei exportul de gazenaturale.

"Denumirea societatii comerciale este OMV Petrom", se arataintr-un raport al companiei. Deciziile au fost votate cu omajoritate de 76,073% din actionari, modificarile urmand a intra invigoare de la 1 ianuarie 2010.

Grupul austriac de petrol si gaze detine o participatie de51,011% din actiuni, Ministerul Economiei are 20,639%, iar FondulProprietatea controleaza un pachet de 20,11% din titluri.

3. Preluarea fondului Omniforte a costat BCR Pensii14,64 milioane euro. BCR Fond de Pensii a platit 14,64milioane de euro pentru preluarea integrala a companiei TBIHManagement Services (fosta Omniasig Pensii), administratorulfostului fond de pensii Omniforte, conform unui anunt alcompaniei.

Pretul contractului de achizitie al TBIH Management Services afost aprobat intr-o sedinta a actionarilor BCR Fond de Pensii carea avut loc la 31 august.

In septembrie 2008, grupul financiar Kardan, actionar indirectla TBIH Management Services, anunta ca firma va primi 12 milioanede euro pentru pachetul de actiuni detinut la Omniasig Pensii,respectiv 90% din capitalul social.

4. Primul imprumut de la Banca Mondiala, de 300 demilioane euro, va intra in Trezorerie in cateva zile. Sumade 300 de milioane de euro aferenta primului imprumut pentrupolitici de dezvoltare aprobat de Banca Mondiala va intra in contulMinisterului Finantelor Publice in cateva zile, a declaratsecretarul de stat in Ministerul Finantelor Bogdan Dragoi.

"Noi am indeplinit de ceva timp toate conditionalitatile pentruprimul imprumut de 300 de milioane euro de la Banca Mondiala, carea fost aprobat de boardul institutiei, iar banii urmeaza sa intrein cateva zile.

Al doilea imprumut din totalul de un miliard de euro esteprogramat pentru prima parte a anului viitor", a explicatDragoi.

5. Romania inregistreaza cea mai drastica scadere inconstructii din UE. Romania s-a plasat pe locul intai inUE la scaderea sectorului de constructii in luna august, atat fatade iulie, cat si comparativ cu perioada similara a anului trecut,cu o evolutie mult inferioara mediei europene, potrivit datelorpublicate marti de Eurostat, citate de Mediafax.

Cele mai puternice scaderi ale sectorului constructiilor au fostinregistrate, in august fata de aceeasi luna a lui 2008, in Romania(-29%), Spania (-21,1%) si Slovenia (-19,6%).
La polul opus s-au situat Polonia (9,9%), Suedia (9,5%) si Germania(1,9%), in timp ce media UE se plaseaza la -11,1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO