ZF 24

Topul celor mai mari 100 de companii din economia românească

Topul celor mai mari 100 de companii din economia...

Autor: Dana Ciriperu

18.06.2013, 20:11 37
Cele mai mari o sută de companii din România au avut anul trecut vânzări de aproape 60 de miliarde de euro, adică un sfert din cifra de afaceri a tuturor companiilor din România, nivel apropiat de cel din 2011, arată un clasament realizat de ZF pe baza datelor din anuarul Cei mai mari jucători din economie şi a informaţiilor furnizate de Registrul Comerţului. Liderii economiei româneşti au peste 300.000 de salariaţi, iar printre cei mai mari angajatori se află companii controlate de stat precum Poşta Română, CFR Marfă şi Călători sau Romsilva. OMV Petrom, Dacia şi Rompetrol Rafinare au fost anul trecut, la fel ca în 2011, cele mai mari companii locale. În top zece nu se află nicio companie cu capital românesc – privat sau de stat. 
 
♦ Două companii din grupurile OMV şi Lukoil în top zece. Cum se explică? Lukoil Ro­mânia este compania care administrează cele 300 de benzinării ale grupului rusesc pe pia­ţa locală şi care are ca obiect de activitate co­mer­ţul cu amănuntul al carburanţilor. Pe­tro­tel Lukoil este compania care adminis­trează rafinăria Petrotel din Ploieşti, con­tro­lată tot de Lukoil şi care are ca obiect de ac­ti­vitate fabricarea carburantţilor din pre­lu­cra­rea ţiţeiului. OMV Petrom SA este com­pa­nia-mamă prin intermediul căreia Petrom des­făşoară activităţile de extracţie şi ra­finare a petrolului brut, în timp ce OMV Petrom Mar­keting este o filială deţinută în pro­porţie de 100% de OMV Petrom şi  este com­pania care administrează reţeaua de ben­zinării şi care se ocupă de comerţul cu amănuntul al car­buranţilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO