ZF 24

UE a semnat Acordul de asociere cu Republica Moldova. Cum ar arăta economia României dacă s-ar reunifica cu vecinii ei

UE a semnat Acordul de asociere cu Republica Moldova. Cum...

Autor: Valentin Vidu - Mediafax

27.06.2014, 13:10 1352

Uniunea Europeană a semnat vineri un acord de asociere considerat "istoric" cu Republica Moldova, Ucraina şi Georgia, trei foste republici sovietice care şi-au reafirmat voinţa de a rezista presiunilor exercitate de către Rusia pentru a se a apropia de blocul european, relatează AFP.

"Ce zi mare! Poate cea mai importantă pentru ţara mea de la independenţă", proclamată în 1991, a declarat Poroşenko.

Moscova a reacţionat imediat, afirmând că acordurile semnate de către Republica Moldova şi Ucraina cu UE vor avea "consecinţe grave", potrivit unui oficial rus de rang înalt.

Cum ar arăta economia României dacă s-ar reunifica cu Republica Moldova

Acordurile au fost semnatu în mod oficial la Bruxelles de către cei 28 de şefi de stat şi de guverne UE - reuniţi într-un summit de două zile, cu preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi premierii georgian Irakli Garibaşvili şi moldovean Iurie Leancă.

"Este o mare zi pentru Europa (...). Uniunea Europeană se află alături de voi astăzi mai mult decât oricând", a declarat Herman Van Rompuy, preşedintele Consiliului Eurpean, adresându-se reprezentanţilor celor trei ţări.

El a adăugat că "nimic, în acord, nu este susceptibil să afecteze Rusia". Acordul "este pozitiv, nu este îndreptat împotriva cuiva", a subliniat preşedintele Comisiei José Manuel Barroso.

"Evoluţiile istorice sunt inevitabile", a spus Poroşenko, subliniind că acordul se aplică "întregii Ucraine, inclusiv Crimeei".

El a anunţat că obiectivul ţării sale este, de-acum, să declanşeze lungul proces al aderării la UE, o perspectivă care nu este, însă, obiectivul Acordului de Asociere. "Trăiască Ucraina, trăiască Europa!", a spus el în finalul intervenţiei, aplaudată de către liderii europeni.

Perspectiva unei aderări a Ucrainei la UE este departe să întrunească unanimitatea celor 28. Anumite capitale doresc să evite o agravare a tensiunilor cu Moscova.

Preşedintele ucrainean a semnat a doua parte a Acordului de Asociere, cea de ordin comercial, care vizează în principal ridicarea principalelor bariere vamale dintre Ucraina şi statele membre UE. Prima parte, de ordin politic, a fost semnată în martie de către premierul Arseni Iaţeniuk.

Semnarea documentului a fost prevăzută iniţial în noiembrie 2013, dar fostul preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici s-a răzgândit şi a preferat să se orienteze către Rusia pentru a obţine un ajutor economic. Această decizie a antrenat mişcarea de contestare care a condus la destituirea sa, urmată de anexarea Crimeei de către Rusia şi insurecţia separatistă prorusă din estul ţării.

Rusia a avertizat săptămâna aceasta că va adopta "măsuri de protecţie", în cazul în care se va dovedi că Acordul de Asociere dăunează economiei ruse. UE afirmă că Rusia are numai de câştigat de pe urma modernizării economiilor vecinilor săi.

Acordul de Asociere, fără precedent în istoria UE, vizează o cooperare largă, în schimbul angajamentului celor trei ţări faţă de statul de drept şi lupta împotriva corupţiei.

"Acordul de Asociere reprezintă planul director pentru europenizarea Georgiei", a declarat premierul Garibaşvili, exprimându-şi hotărârea de a implementa cu bine "reformele" reclamate de către UE, în pofida faptului că vor fi "dificile".

Pentru Republica Moldova, "opţiunea integrării europene este definitivă (...). Vrem să devenim parte integrantă a familiei europene", a declarat premierul Leancă. Dar "vom fi supuşi unor presiuni foarte puternice", a avertizat el, referindu-se la regiunea separatistă moldoveană Transnistria.

Cele trei acorduri de asociere este necesar să fie ratificate de către cele trei ţări şi de către fiecare în parte dintre cele 28 de state membre ale UE, un proces care se va desfăşura timp de mai multe luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO