ZF 24

Un blog al publicaţiei britanice The Economist citează Ziarul Financiar: britanicii câştigă miliarde de euro din faptul că România este membră UE

Un blog al publicaţiei britanice The Economist citează...

Autor: Ioana Tudor

18.12.2013, 17:16 1902

Blighty, unul din blogurile The Economist,  a publicat azi un articol în care arată că tabloidele britanice, care alimentează opinia publică cu ştiri privind invazia românilor şi bulgarilor după ridicarea restricţiilor de pe piaţa muncii, distorsionează voit imaginea României, prezentând o ţară săracă, cu locuitori ce trăiesc în „colibe mici de chirpici”.

Blogul The Economist notează însă că în realitate „România este mai bogată, mai dinamică şi mai sofisticată decât sugereză aceste poveşti. Şomajul este relativ mic (mai mic decât în Marea Britanie). Deficitul bugetar al României pune Marea Britanie "la colţ". Creşterea economică anualizată a României a atins 4,1%. În Bucureşti, PIB-ul pe cap de locuitor, ajustat la puterea de cumpărare, chiar depăşeşte media din UE.”

Potrivit blogului găzduit de The Economist, tabloidele britanice evită să vorbească şi despre această faţă a lucrurilor, pe care preferă să o treacă cu vederea, şi exagerează motivele care îi încurajează pe romani să-şi părăsească ţara.

Prezentarea imaginii complete şi reale a României ar fi „un antidot puternic pentru panica britanicilor”, scrie blogul The Economist, şi arată că atât Romania cât şi Marea Britanie au de câştigat de pe urma prezenţei în EU a ţării est-europene. „Cetăţenii şi companiile din Marea Britanie pot avea de câştigat venind în direcţia opusă <<valului>> de imigranţi aşteptaţi de la 1 ianuarie.”

Blogul The Economist subliniază că un  articol publicat în ediţia de marţi, 17 decembrie 2013 în Ziarul Financiar scoate în evidenţă tocmai această idee, şi anume că deşi nu îi vor pe români, „britanicii sunt atraşi de consumatorii români” lucru dovedit şi de faptul că, în intervalul 2010-2012, firmele britanice au avut o cifră de afaceri medie anuală de 6.3 miliarde de euro în România, dublu faţă de nivelul din 2007, când ţara a fost primită în UE. De la aderarea ţării, afacerile companiilor britanice prezente aici au ajuns undeva la 27-30 miliarde de euro, iar profitul la 3,7 miliarde the euro.

Multe dintre aceste firme au primit subvenţii de milioane de euro de la statul român (ceea ce merită să fie amintit când politicienii vorbesc inepuizabil despre cum românii îi costă pe plătitorii de taxe britanici - notează blogul The Economist). Avantajele ar putea fi chiar mai mari luând în considerare faptul că cifrele nu includ companiile britanice active în România, dar înregistrate în alte ţări, cum este cazul Vodafone, care în datele Registrului Comerţului figurează ca având capital olandez.

Şi Londra, centrul financiar cheie al Europei, a avut de câştigat de pe urma creşterii economice a României. Două dintre companiile mari de aici, A&D Pharma şi Romgaz, au fost listate la Londra, aducând comisioane de milioane băncilor de aici, avocaţilor şi consultanţilor pe care i-au angajat.

Argumentele împotriva felului în care România este prezentată de tabloidele şi de miniştrii britanici pot continua. Pe lângă faptul că românii lucrează din greu şi contribuie astfel la creşterea economică a Marii Britanii, iar prezenţa României în EU le dă companiilor britanice cale liberă de a beneficia de boomul ei economic, cetăţenii români din Marea Britanie rămân legaţi de ţara lor, asigurând o conexiune între aceste două aspecte pozitive.

Puţini britanici vorbesc româneşte (puţini sunt şi cei care vorbesc germana) şi puţini înţeleg cum funcţionează România. Aceasta fiind situaţia, legăturile Marii Britanii cu această economie în ascensiune ar putea fi întrerupte dacă nu ar fi românii din Londra, Manchester, Birmingham şi din alte părţi, care pot deschide noi canale comerciale şi de comunicare. Prezenţa lor nu poate fi deci decât un lucru bun pentru Marea Britanie, care ţinteşte să îşi crească exporturile către România cu 60% până în 2017. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO