ZF 24

Un sfert din IPO-urile europene s-au facut la Varsovia

01.02.2010, 13:36 20

Pietele primare de emisiune de capital din Europa au inregistrato revigorare notabila in ultimul trimestru al anului trecut din2009, atat in volum, cat si in ceea ce priveste valoarea ofertelorpublice initiale, arata un raport realizat dePricewaterhouseCoopers IPO Market Watch Europe, care monitorizeazavolumul si valoarea ofertelor publice initiale din intreagaEuropa.

In ultimul trimestru al anului 2009 au fost inregistrate 61 deoferte publice initiale in Europa, cu o valoare de ofertare de4,994 miliarde euro, in comparatie cu trimestrul anterior din 2009,cand s-au inregistrat 44 de listari care au atras 1,375 miliarde deeuro, dar si fata de aceeasi perioada a anului 2008, cand s-auderulat 64 de oferte publice initiale, cu o valoare de 1,238miliarde de euro.

Cele mai multe listari s-au inregistrat la Bursa din Varsovia(WSE), cele 16 oferte publice de emisiune de capital adunand 1,454miliarde de euro de pe piata.

Piata din Varsovia a inregistrat cea mai mare listare dintrimestru al patrulea: compania energetica poloneza PolskaGrupaEnergetyczna atragand de pe 1,407 miliarde de euro.

"Dupa mai mult de un an in care pietele primare de emisiune decapital au fost aproape inchise, pietele europene dau semne clarede revigorare, desi cotatiile raman sub presiunea exercitata decumparatori, negocierea cu investitorii institutionali fiind foartedificila. Cel de-al patrulea trimestru a fost cea mai buna perioadadin ultimul an pentru pietele de emisiune de capital, dinperspectiva valorii ofertelor de listare", a declarat RichardWeaver, partener la Capital Markets Group din cadrulPricewaterhouseCoopers LLP.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO