ZF 24

Unde se găseşte Tarom pe harta companiilor aeriene din România

Unde se găseşte Tarom pe harta companiilor aeriene din...

Autor: Mirabela Tiron

24.10.2013, 00:08 774
În timp ce alte companii aeriene pun în vânzare deja biletele pentru zborurile pentru anul viitor până în octombrie (programul de vară), asigurându-se astfel că îşi vor umple avioanele din timp, la compania Tarom focusul este pe schimbările de la nivelul conducerii de top.
 
Orice pas întârziat sau greşit poate diminua felia de piaţă pe care Tarom încă o mai deţine. Compania de stat a pierdut poziţia de lider de piaţă anul trecut din punctul de vedere al numărului de pasageri transportaţi, ajun­gând la o cotă de piaţă de 21%, potrivit calculelor ZF ce iau în considerare numărul de pasageri raportat de companie.
 
Deşi  anul trecut în noiembrie a fost instituit management privat tocmai pentru a redresa şi a aduce pe profit Tarom, fiind prima companie de stat pentru care s-a ales management privat, de fapt această schimbare a adus mai multe turbulenţe.
 
În ultimii ani competiţia pe piaţa locală s-a accentuat pe fondul crizei, mai ales că cererea pentru bilete de avion a fost în uşoară scădere în acest an la nivelul  pieţei.
 
Tarom are nevoie de o strategie eficientă ca să îşi umple avioanele pe destinaţiile din străinătate, în condiţiile în care pe aproape toate rutele importante are concurenţi. Recent, pe ruta Bucureşti-Londra, pe care are curse şi Tarom, a intrat un nou concurent, low-costul easyJet, cea mai mare companie din Marea Britanie, ce va opera în România patru zboruri pe această rută.
 
Tarom nu are concurent doar acest low-cost nou intrat, ci se luptă pe această rută şi cu Wizz Air, Blue Air şi British Airways.
 
În 2012, low-costul Wizz Air a detronat Tarom din poziţia de lider al pieţei, după numărul de pasageri transportaţi. Dacă anul trecut cu Tarom au călătorit 2,19 milioane de pasageri, cu Wizz Air au mers 2,8 mi­lioane de pasageri, iar estimările com­paniei arată pentru anul acesta un trafic de 3 mi­lioane de persoane.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO