ZF 24

Update 2: BNR a vandut 40 milioane euro ca sa testeze piata

Update: BNR a afisat ordine de vanzare de valuta pe piata pentru mentinerea cursului. Leul creste la 3,7690 lei/euro
10.10.2008, 15:06 18

"Interventia a avut drept scop testarea functionarii pietei in contextul actual de volatilitate si incertitudine, precum si intelegerea unor necorelari intre datele statistice de pe pietele monetara si valutara si cotatiile existente pe aceste piete", a declarat Mugur Stet, purtatorul de cuvant al bancii centrale, cu privire la interventia bancii centrale pe piata monetara.

Conform acestuia, Banca Nationala a Romaniei a vandut circa 40 milioane euro.

Banca Nationala a aparut pe ecranele dealerilor cu ordine de vanzare de valuta in prima parte a sedintei de tranzactionare, in incercarea de a mentine cursul dupa ce pietele de capital din toata lumea s-au prabusit. Pe fondul interventiei, cursul a coborat pana spre 3,76 lei pentru un euro, dupa ce piata se deschisese in cotatii de 3,83 lei pentru un euro. Cursul oficial calculat de BNR a coborat cu 5,59 bani, pana la 3,7690 lei pentru un euro. 

Interventiile directe ale BNR pe piata valutara sunt exceptionale, practic in ultimii ani fiind derulate astfel de operatiuni doar in cateva cazuri extreme, care ar putea fi numarate pe degetele de la o mana. 

Dealerii suspectau inca de la inceputul saptamanii ca BNR intervine pe piata valutara, insa pana astazi operatiunile erau derulate indirect.

Dupa jumatatea zilei piata a corectat insa o parte din aprecierea leului, astfel ca la ora 14.00 cotatiile se intorsesera peste nivelul de 3,8 lei pentru un euro.

Pe piata monetara se resimte din nou o cerere importanta de lichiditati, iar dobanzile pentru plasamentele pe termen foarte scurt au urcat la 16%-21% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO