ZF 24

Vor ajunge bancile sa practice imprumuturi cu dobanzi de 0%?

07.11.2008, 11:28 22

Reducerile drastice ale dobanzilor de referinta de catre cele mai importante banci centrale - Rezerva Federala a ajuns sa aiba o dobanda de referinta de 1%, banca centrala a Marii Britanii a taiat 1,5 puncte procentuale din dobanda de referinta iar BCE a redus dobanda pana la 3,25% - ne face sa ne intrebam daca nu cumva si banii oferiti de bancile comerciale vor ajunge sa aiba o dobanda de 0%.

Conform site-ul Bloomberg "The age of free money may be at hand", "Epoca banilor oferiti gratis ar putea fi aici". O serie de executivi din lumea financiara ajung sa se intrebe pana unde se vor mai putea reduce dobanzile: "Este o cursa spre zero", declara Stewart Robertson, economist in cadrul Aviva Investors, care administreaza active de aproape 230 miliarde dolari. "Nu mai exista nici un obstacol in calea taierii dobanzilor de referinta".

Deja bancile centrale par a se intrece in dobanzile de referinta cat mai mici. Actiunea BCE de reducere a dobanzii la 3,25% vine dupa ce Rezerva Federala a taiat dobanda de referinta pana la 1% si este urmata de actiunea altor banci centrale precum cea din Cehia, Elvetia sau Danemarca. Banca Japoniei a ajuns la o dobanda de referinta de 0,3%, iar banca centrala a Coreei de Sud a taiat astazi dobanda de referinta pentru a treia oara intr-o singura luna.

Dar in ce masura se vor oglindi aceste masuri in dobanzile practicate de bancile comerciale. Se pare ca in niciun fel, deoarece bancile se dovedesc reticente la a trece scaderea dobanzilor catre cei care se imprumuta la acestea. O scadere a dobanzilor nu se poate face decat in masura in care tarile care o practica se asteapta ca rata inflatiei sa fie scazuta, ceea ce nu se intampla.

"Este clar ca este nevoie ca dobanzile sa fie mai mici decat inflatia previzionata" pentru a convinge consumatorii sa cheltuiasca, declara Jan Amrit Poser, CEO al Bank Sarasin din Zurich. "De aceea bancile central se grabesc sa reduca dobanzile".

Dar este "mult prea devreme" sa vorbim de dobanzi de 0%, deoarece inflatia nu pare sa fie dornica sa scada, spune Jim O'Neill, economist sef al Goldman Sachs.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO