Burse - Fonduri mutuale

Vulcan Bucuresti si-a triplat valoarea pe RASDAQ

29.06.2007, 18:33 39

Actiunile producatorului de generatoare de aburi Vulcan Bucuresti (VULC) s-au apreciat de peste trei ori si jumatate in ultima saptamana, pe fondul unor tranzactii ridicate.
Compania a ajuns astfel sa valoreze pe bursa RASDAQ aproape 48 mil. euro.
Omul de afaceri Ovidiu Tender, care controleaza societatea Grup Energetic Tender, a castigat numai in ultimele doua zile 25 mil. euro de pe urma aprecierii puternice a acestor actiuni pe Bursa, el controland 84% din companie.
Actiunile au crescut de peste doua ori intr-o singura zi de tranzactionare, atunci fiind transferat prin intermediul pietei un pachet de circa 0,76% din actiunile companiei. Grupul Tender a fost raportat ca a vandut in cadrul acestor tranzactii circa 52.000 de actiuni, pachet pe care a incasat 88.000 de euro (0,28 mil. lei). Tender a mai vandut actiuni si la alte societati pe care le controleaza, precizand in trecut ca scopul principal l-a constituit cresterea lichiditatii in piata.
Mai multe societati controlate de Tender, printre care Prospectiuni Bucuresti si Atras Gip Ploiesti, au inregistrat de la inceputul acestui an cresteri spectaculoase, pe seama rezultatelor bune inregistrate si sectoarelor de activitate atractive.
O posibila explicatie pentru avansul acestor titluri pe Bursa o reprezinta terenurile pe care Vulcan le detine in Bucuresti. Compania dispune de 250.000 de metri patrati de terenuri in zona Berceni, pe care sunt amplasate doua fabrici ale acesteia, potrivit lui Viorel Carjan, directorul economic al Vulcan Bucuresti. Compania a vandut pe parcursul ultimilor ani terenurile pe care le detinea in zona Calea 13 Septembrie, din apropierea Mariott, pentru a se reloca in Berceni, ca urmare a restrictiilor de mediu impuse.
Activele corporale, terenuri si cladiri, erau inregistrate la finele lui 2006 la valoarea de 62,2 mil. lei (17,6 mil. euro). La aceeasi data, Vulcan avea datorii de 53,9 mil. lei (15,3 mil. euro).
Anul trecut, compania a inregistrat o pierdere de 12 mil. lei (3,5 mil. euro), de peste 11 ori mai mare decat cea din anul anterior. In acelasi timp, afacerile Vulcan s-au diminuat cu 21%, ajungand la 33,8 mil. lei (aproape 10 mil. euro).
Rezultatele in scadere au fost cauzate de productia mare in curs de fabricatie, avand in vedere ciclul mai lung de fabricatie, aceasta urmand sa se regaseasca in rezultatele pe acest an, precizeaza Viorel Carjan.
Astfel, pentru 2007, Vulcan estimeaza ca va inregistra afaceri cu 60% mai mari decat in 2006, de 54,1 mil. lei (16 mil. euro) si vrea sa treaca pe profit cu 3 mil. lei (0,9 mil. euro).
Compania a incheiat anul trecut un contract semificativ cu firma Babcock & Wilcox, in urma caruia, pana la sfarsitul anului trecut, Vulcan a incasat 11,5 mil. lei (3,2 mil. euro).
Compania are o cota de 80% pe centralele termice realizate anul trecut in Romania, insa cea mai mare parte a afacerilor, respectiv 70%, sunt la export.
Grupul controlat de omul de afaceri Ovidiu Tender a achizitionat la finele lui 2002 de la stat un pachet de 83,16% din actiunile Vulcan Bucuresti pentru 8,4 mil. euro.
Grup Energetic Tender si-a majorat pe parcurs participatia, ajungand la 84,8% din companie. Actiunile Vulcan Bucuresti au sarit ieri cu 27%, ultima tranzactie cu aceste titluri realizandu-se la pretul de 6,5 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO