ZF English

Cui i-e frica de "Frankenfoods"?

07.03.2001, 00:00 12



De cativa ani, Europa si cele doua Americi sunt ravasite de emotie, proteste, procese, falimentari, tone de cerneala si inflamarea Internetului, responsabili fiind "gigantii" specializati in biotehnologie pentru agricultura si copiii lor minune: organismele modificate genetic (OMG).

Pentru unii, OMG inseamna legume sau fructe cu infatisare foarte comerciala, dar fara savoare; criticii le-au numit "Frankenfoods", pentru a ilustra astfel ironic caracterul lor de artefact.

Gabriel Ionescu, care reprezinta in Romania unul dintre promotorii cei mai ofensivi si mai discutati ai biotehnologiilor agricole, gigantul american Monsanto, spune ca, de fapt, este vorba despre o adevarata "revolutie verde", ale carei efecte vor fi cunoscute in doi-trei ani.



Soia, vedeta biotehnologiilor

Semintele modificate genetic reprezinta putin peste zece% in ponderea produselor pe care le comercializeaza Monsanto in Romania. Directorul general al Monsanto Romania, Gabriel Ionescu, spune ca acest fel de produse a fost bine primit, cererea fiind peste oferta - o situatie "destul de penibila" pentru ofertant.

Anul trecut, in Romania s-au cultivat 40.000 de hectare cu soia modificata genetic, varietatea Roundup Ready (rezistenta la principiul activ al erbicidului Roundup - glifosatul).

El apreciaza ca tehnologia Roundup Ready de cultivare a soiei a depasit standardele obisnuite ale succesului si "vine ca o manusa problemelor zilnice ale fermierilor romani".

Din punct de vedere financiar, Roundup Ready este cu 15-20% mai ieftina decat tehologiile clasice, in conditiile obtinerii unor produse similare. Ionescu afima ca, in acest caz, cultivatorul de plante modificate genetic poate inlocui unele pesticide daunatoare solului sau altor culturi care se afla in rotatie cu soia, ca efect rezidual, cu erbicide ecologice (recomandate si in zonele protejate - rezervatii si parcuri naturale).

Astfel se poate obtine un profit suplimentar pe unitatea de suprafata, adica recolte mai mari si mai ieftine. De altfel, este o inscriere in tendinta generala: solutii tehnologice ieftine, flexibile, convenabile, care sa duca la recolte mari si beneficii mari.

Privind "european", Romania este favorizata la export prin faptul ca, din cauza conditiilor climatice, in Europa Centrala nu se cultiva soia, tarile din aceasta regiune importand mari cantitati de soia modificate genetic din SUA si Argentina.

Ionescu spune ca o oportunitate extraordinara, care nu merita sa fie ratata, este legata acum de "scandalul vacii nebune". Introducerea in hrana animalelor a proteinelor provenite din faina de oase a fost una dintre cauzele bolii.

Ca alternativa, proteinele vegetale din soia sunt mai sigure. "Cultivatorii de soia ar putea profita ca sa-si reorienteze recoltele lor catre pietele din Vest, care ofera preturi mai mari si in care ai siguranta platilor la timp".



O afacere dependenta de Dumnezeu

Americanii de la Monsanto si-au deschis reprezentanta tehnica in Romania acum 24 de ani, iar Monsanto Romania SRL fiinteaza din 1995. Peste 150 de distribuitori comercializeaza produsele Monsanto in tara.

"Din cauza situatiei financiare precare, finantam fermierii cu credite in valoare de mai multe milioane de dolari anual si ii asistam pe clientii nostri in comercializarea recoltelor in cele mai bune conditii.

Credem ca trebuie sa ne ocupam de ceea ce ne pricepem mai bine si am ales sa nu ne implicam in comertul cu grane, asta fiind treaba specialistilor", spune Gabriel Ionescu.

Managerul de la Monsanto apreciaza ca din 1995 cifra de afaceri a firmei sale a crescut de peste 10 ori, compania fiind unul dintre principalii producatori de seminte din Romania - pozitie cucerita dupa trei ani de la lansarea pe acest segment de afacere.

Mai mult, Monsanto Romania exporta seminte certificate in Bulgaria si Ungaria, se pregateste sa vanda in Ucraina, Rusia, Slovacia, iar intr-un viitor mai indepartat in Franta si Italia.

Pe piata romaneasca, pe langa seminte, Monsanto este si furnizor de erbicide pentru culturile de porumb, floarea-soarelui si soia.

In "mai toate" segmentele de piata unde opereaza, compania se afla pe unul dintre primele trei locuri, afirma Ionescu, care precizeaza ca pe piata semintelor, cel mai mare competitor al Monsanto este, dintre companiile straine, Pioneer.

La pesticide, Monsanto ocupa primul loc pe piata, cu cele patru produse pe care le distribuie, iar principalul competitor, dintre companiile straine, este Novartis, care distribuie 60 de produse.

Ionescu apreciaza ca anul trecut a fost bun pentru firma, avand in vedere seceta acuta si starea financiara precara a agriculturii romanesti.

"Anul 2001 a inceput cu un handicap cauzat de deficitul grav de apa din sol. Daca ne ajuta Dumnezeu si va ploua atat cat sa putem incepe un sezon agricol in conditii normale, avem incredere ca oferta noastra tehnologica va satisface cerintele agricultorilor", spune Ionescu.



Misterul transparent din jurul OMG-urilor

Una dintre acuzele frecvente care s-au adus marilor companii care promoveaza biotehnologiile in agricultura se refera la tacerea care inconjoara promovarea pe piata a marfii si lipsa de informare asupra eventualelor riscuri la care se expun in urma consumarii unor alimente provenite din OMG-uri.

Directorul de la Monsanto spune ca firma sa sustine dreptul la optiune al consumatorului: "Cred in egalitatea sanselor, in informarea corecta si completa a consumatorului. Daca legea ne va cere etichetarea produselor obtinute din OMG-uri, vom respecta cu sfintenie aplicarea sa".

Jumatatea goala a paharului, asa cum o vede Gabriel Ionescu, se prezinta astfel: a€oin clipa de fata, in multe fructe si legume care se comercializeaza pe piata se gasesc reziduuri toxice ale unor pesticide care se folosesc in tehnologiile conventionale.

O etichetare doar a produselor modificate genetic poate duce la discriminarea consumatorului si la informarea lui partiala".

Gabriel Ionescu mai spune ca fermierii romani sunt in cunostinta de cauza fata de ceea ce baga in pamant, pentru ca semintele modificate genetic comercializate in Romania sunt etichetate conform legislatiei si s-au intocmit contracte intre parti astfel incat utilizatorii au fost edificati asupra ceea ce folosesc.

Compania a contribuit la editarea de brosuri si a distribuit filme cu caracter informativ. "Monsanto va sustine orice actiune de informare de informare a publicului in legatura cu plantele modificate genetic".

Oricum, pentru limpezirea apelor, cei de la Monsanto considera ca o lege care sa reglementeze experimentarea, producerea si comercializarea OMG-urilor este absolut necesara, mai ales ca actualul cadru legislativ se rezuma la OUG 49/2000.

"Ne vom coordona activitatea numai in concordanta cu legislatia in vigoare", spune Ionescu.



Cartofi prajiti modificati genetic

Gabriel Ionescu are 39 de ani si este de profesie inginer ("cel mai bun economist e inginer", rade el). Inainte de Monsanto, a lucrat la USAID si a fost asistentul sefului misiunii FMI la Bucuresti, John Hill.

Ionescu a avut o relatie excelenta cu Hill, pe care il considera un adevarat mentor. A plecat de acolo "pentru ca voia altceva" si, nu in ultimul rand, ca sa castige mai bine.

Ca sa se angajeze la Monsanto, unde a functionat mai intai ca director de marketing, Ionescu "a dat interviu si a trecut prin tot felul de filtre".

Din 1999 a devenit directorul general al Monsanto Romania. Pentru aceasta functie, discutia hotaratoare a fost la Bruxelles, cu unul dintre sefii Monsanto Europa.

Gabriel Ionescu spune ca a fost "ambitios de mic", a vrut sa fie acolo unde se castiga bani si sa activeze intr-o afacere de varf. Nu este agronom, nu a crescut la tara, dar s-a apucat de carte si "a citit".

Dupa el, cea mai "tare" intrebare care se poate pune cuiva este daca a mancat vreodata ceva modificat genetic. Raspunsul il da tot el: "tot ce ce mancam este modificat genetic.

Diferenta dintre modificarea genetica si biotehnologie este ca prima se face natural ori prin metode traditionale - hibridare, altoire, cu eroare mare si munca pe zeci de ani, iar a doua cu mecanisme avansate, rapid, controlat. Este diferenta dintre o operatie facuta cu laserul si una facuta cu cutitul".

Managerul de la Monsanto a raspuns la intrebarea mentionata si pe stomacul propriu: "am adus cartofi dintr-un soi care se preteaza la prajire. Bineinteles am mancat o portie: aveau mai putina apa, nu sarea uleiul pe tine, erau mai dulci si, cu putina sare, deliciosi".


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO