ZF English

Faci pariu ca nu pierd nici un ban?

05.02.2001, 00:00 19



Agentia de pariuri Horizont SRL a sarbatorit in ianuarie un an de la pornirea activitatii in Romania. Investitia facuta pana acum in aceasta firma a fost de 700.000 de dolari. Firma mama din Slovacia este condusa de un fost profesor de invatamant politic.

"Revolutia de catifea" din Cehoslovacia anului 1989 l-a lasat pe Vladimir Fruni fara loc de munca. Timp de 20 de ani, el a lucrat in armata cehoslovaca, fiind responsabil cu invatamantul tehnic si politic in cadrul unei scoli de aviatie.

Schimbarea intregii structuri a societatii, conditiile politice noi l-au lasat, practic, fara obiectul muncii. La 37 de ani, a renuntat la gradul de maior pe care il avea in armata, pentru a se lansa in afaceri pe cont propriu. A inceput cu diferite activitati comerciale.

"Nu stiam exact ce vreau. Nu-mi inchipuiam ce pot sa fac. Pe rand au venit ocazii de care am stiut sa ma folosesc", a declarat Vladimir Fruni.

Prima oportunitate a fost infiintarea, in 1995, a societatii B.M.G., al carei obiect de activitate a fost importul de produse alimentare din Spania, Olanda si alte tari din Europa Occidentala. Capitalul initial al societatii a fost de 20.000 de coroane slovace (aproximativ 10.000 de marci germane).

Desi piata slovaca era suprasaturata pe acest domeniu, Vladimir Fruni a reusit sa stranga intr-un an un milion de coroane pentru a cumpara societatea de valori mobiliare Horizont Slovakia. A fost marea lovitura a carierei lui Vladimir Fruni.

"Pretul pe care l-am platit atunci a fost destul de mic", recunoaste acum omul de afaceri slovac. "Plasamentele financiare pe care le-am facut s-au dovedit deosebit de profitabile.

Cred ca studiile politice pe care le am m-au ajutat foarte mult in lupta cu concurenta. M-au ajutat sa vad altfel lucrurile, mai patrunzator. Am avut foarte mult curaj si am muncit foarte mult, intre 12 si 16 ore pe zi", explica Fruni.

La ora actuala, corporatia Horizont are peste 1.000 de angajati, un capital social de un miliard de coroane si o cifra de afaceri de peste 4,5 miliarde coroane.

Obiectul de activitate al corporatiei s-a extins in permanenta, cuprinzand agentii de pariuri, societati de leasing, de asigurari, doua posturi de radio, televiziune prin cablu, agentie de publicitate si de turism, microhidrocentrale electrice si import de masini.

Horizont este distribuitorul pentru Slovacia, Republica Ceha, Ungaria si Ucraina al masinilor de teren Hummer. In acest an, impreuna cu societatea engleza Marshall, va investi intr-o fabrica de autobuze.

Pe langa Slovacia, Horizont mai are afaceri in sase tari: Republica Ceha, Croatia, Iugoslavia, Bosnia-Hertegovina, Argentina si Romania.



Jucatorii romani au castigat premii de 14 miliarde de lei

Bazele agentiei romanesti de pariuri Horizont SRL au fost puse in toamna anului 1999 cand, la recomandarea unui angajat al societatii slovace, Vladimir Fruni l-a intalnit in Ungaria pe Ioan Szombat, om de afaceri din Targu-Mures.

In ianuarie 2000 s-au deschis primele agentii de pariuri in Romania, iar numarul initial al angajatilor a fost de 26. Intr-un an, Horizont a deschis 41 de agentii, pentru ca in octombrie 2000 numarul angajatilor sa ajunga la 107.

Din cauza chiriilor mari, 11 agentii au fost inchise sau mutate, astfel incat, la ora actuala, romanii pot paria in 36 de agentii, in care lucreaza 96 de persoane.

Din cauza distantelor, societatea s-a axat doar pe zona Transilvaniei, dar in acest an se preconizeaza deschiderea primelor agentii de pariuri si in Bucuresti.

Statisticile firmei Horizont SRL releva faptul ca cel mai mare interes pentru pariurile sportive s-a manifestat in orasele Sfantu-Gheorghe, Cluj-Napoca, Timisoara, Hunedoara si Brasov, la polul opus aflandu-se Dej si Lugoj.

Suma minima de pariere este de 20.000 de lei, dar a existat si un jucator care a pariat pe un meci de fotbal - rezultat la pauza si final - 19 milioane de lei. Cele mai mari castiguri platite au fost de 48 de milioane de lei, la agentia din Medias, 38 de milioane de lei la Timisoara si 51 de milioane de lei la Cluj Napoca.

Un tichet obisnuit de pariu trebuie sa cuprinda minimum trei evenimente sportive, meciurile putand fi combinate, la alegere, din orice sport cuprins in oferta (fotbal, baschet, hochei, handbal, schi, box, formula 1, motociclism etc.).

Pentru competitii mari, ca Liga Campionilor, campionatele europene sau mondiale, se poate paria insa si pentru un singur joc, pariurile fiind numite "solo".

Cotele pentru fiecare partida sunt stabilite impreuna cu partenerii din Slovacia ai agentiei Horizont. Fiecare eveniment are o cota in functie de pozitia in clasament a echipei sau a sportivului, de ultimele evolutii in competitiile la care a participat, de forma in care se afla.

Cei care pariaza pot alege orice meci sau eveniment sportiv, indiferent de ziua in care are loc, cu conditia sa se desfasoare intr-una din zilele saptamanii in curs.

Pentru fotbal, oferta cuprinde jocuri de fotbal din campionatele Slovaciei, Ungariei, Poloniei, Sloveniei, Iugoslaviei, Austriei, Germaniei, Angliei, Scotiei, Frantei, Olandei, Belgiei, Elvetiei, Spaniei, Portugaliei, Turciei, Danemarcei, Finlandei, Norvegiei, Suediei.



Investitie de 700.000 de dolari in Romania

Datele facute publice cu ocazia implinirii unui an de activitate in Romania arata ca societatea Horizont SRL a platit statului roman peste cinci miliarde de lei reprezentand impozite pe salarii, taxe de autorizare, timbru social etc. Jucatorii romani au ridicat premii in valoare de aproape 14 miliarde de lei.

Investitia facuta in Romania a fost pana acum de 700.000 de dolari. "In Vest se estimeaza ca o investitie buna se amortizeaza in sapte ani. Initial, noi am calculat pentru Romania o perioada de amortizare de 4-5 ani. Dupa cum a mers activitatea pana acum, cred insa ca in cel mult trei ani investitia va fi acoperita", crede Vladimir Fruni.

Presedintele Horizont Slovakia mai spune ca ritmul de deschidere a viitoarelor agentii romanesti de pariuri va fi de 3-4 pe luna, "poate ceva mai redus daca vom deschide agentii si la Bucuresti, unde costurile sunt mai ridicate".

De asemenea, managerul slovac a mai spus ca, in paralel cu agentiile de pariuri, societatea Horizont va deschide in acest an in Romania si case de schimb valutar. Acestea vor functiona in acelasi spatiu cu agentiile de pariuri, incepand cu luna martie. Vladimir Fruni a mai dezvaluit ca este interesat si de cumpararea unei agentii de publicitate in Romania.





Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO