ZF English

Nu tot ce arde scoate fum

13.08.2001, 00:00 38



Sa arzi kilograme de deseuri si pe cos sa rezulte doar aer curat - la prima vedere, asa ceva pare o fantezie. Occidentalii o iau insa foarte serios. Mai ales cand e vorba de reciclarea deseurilor prin incinerare. La noi e mai ieftin sa arunci gunoaiele in camp. Reciclarea deseurilor nu este deocamdata o afacere in Romania.

Se face mai mult dupa ureche si de multe ori nu se face deloc. Totusi, la Timisoara functioneaza cel mai modern crematoriu din tara, in care firma Pro Air Clean a investit peste patru milioane de marci germane.

La Timisoara s-a dat in folosinta, anul trecut, cel mai modern incinerator de deseuri din tara. Amplasata pe calea aagului, cladirea firmei Pro Air Clean poate fi confundata oricand cu sediul unui laborator modern.

Dupa ce lupta cu birocratia a fost castigata si societatea a luat fiinta, partenerul german a investit aici peste patru milioane de marci. Utilajele sunt de ultima generatie si au fost aduse din Austria.

Unicul obiect de activitate al firmei este reciclarea deseurilor. De aproape orice tip. Singurele deseuri care nu se pot incinera aici sunt substantele radioactive, acizii sau bazele lichide, metalele si substantele cu care au in compozitie mai mult de 10% clor. In rest, totul se transforma in steril (o cenusa neutra si nepoluanta) la temperaturi cuprinse intre 600 si 800 de grade Celsius.

Reciclarea nu este insa gata odata cu arderea deseurilor. Urmeaza epurarea gazelor rezultate. Este partea care poate fi realizata, ca la carte, numai cu tehnologia de la Pro Air Clean. Toate gazele trec printr-o instalatie speciala, unde sunt arse la temperaturi cuprinse intre 800 si 1.500 de grade. Produsul obtinut - aer pur. Pe cosul de evacuare nu se vede, practic, nimic.



Curat, dar scump

Desi firma este singura din tara care detin aceasta tehnologie, cei 18 angajati de la Pro Air Clean nu au intotdeauna de lucru. Potrivit directorului Nicolae Ciclov, cauzele sunt doua: situatia dificila din economia romaneasca si lipsa unei legislatii care sa-i oblige pe cei care produc deseurile sa le si recicleze.

Costul pentru reciclarea unui kilogram de deseu este cuprins intre 0,15 si 2 dolari. In aceste conditii, de multe ori, spitalele - principalii clienti - prefera sa foloseasca crematoriile proprii, mai putin performante.

Apeleaza la crematoriul specializat doar atunci cand sunt depasiti de situatie si cand Directia Sanitara gaseste fonduri pentru astfel de servicii.

"Mai avem pana ce reciclarea deseurilor va deveni si la noi o afacere. E adevarat insa ca, pana atunci, educarea unui comportament civilizat in privinta tratarii deseurilor ar trebui sa inceapa din copilarie, din scoala. Noi vrem sa initiem un program prin care, pentru inceput, sa-i invatam pe copii de ce trebuie sa arunce sticla de plastic intr-un cos si hartia in altul", spune directorul Nicolae Cioclov.



Vizite de la MI si SRI

Imediat dupa infiintare, crematoriul a fost "puricat" de o echipa complexa de la Ministerul de Interne. Ofiteri specialisti au incercat timp de cateva ore sa vada daca, dupa incinerarea drogurilor, acestea se pot reface undeva de-a lungul liniei tehnologice. Au plecat multumiti.

Au mai fost si alte vizite, mai discrete, de la SRI. Pana acum nu s-a apelat la acest crematoriu pentru distrugerea drogurilor. Cei care lucreaza aici spun insa ca ar putea rezolva astfel de cazuri fara nici cea mai mica problema.

Unul dintre colaboratorii Pro Air Clean este Agentia pentru Protectia Mediului Timis. Multi au devenit suspiciosi cand agentia le cerea sa-si recicleze aici deseurile.

"Exista persoane care cred ca avem un fel de intelegere cu cei de la crematoriu. Noi ii trimitem acolo pentru ca este singurul crematoriu care indeplineste cu adevarat toate standardele in materie. Sper ca in timp lumea va intelege", a declarat Cornelia Garboni, inspector sef adjunct la APM Timis.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO