ZF Live

Dana Ciriperu, redactor-şef adjunct ZF: Surpriza plăcută a anulul 2016 ar putea veni din industria auto, datorită vânzărilor de maşini noi

Autor: Roana Rotaru

05.01.2016, 16:16 967

La nivel macro, economia României va înregistra o creştere de 4% în 2016, în mare parte datorită scăderii TVA care va încuraja consumul: „Pe industria alimentară în general, acolo unde a fost deja redus TVA-ul s-au văzut creşteri încă din 2015 şi la nivel de companii care sunt legat de consum  cu siguranţă vor exista creşteri de anul acesta, pentru că companiile vorbeau încă de anul trecut de „gura de oxigen” care a venit dinspre reducerea TVA-ului. Banii proveniţi din reducerea TVA nu s-au dus spre alte economii, ci s-au dus spre alte industrii, s-au întors în piaţă”, a declarat Dana Ciriperu - redactor-şef adjunct al Ziarului Financiar.

 2015 a fost un an foarte bun pentru  Automobile Dacia, care s-a apropiat de 20 mld. lei (4,5 mld. euro), luând distanţă faţă de OMV Petrom SA care a do­mi­nat ani la rând topul companiilor, datorită evoluţiei bune a vânzărilor modelului Dus­ter, motiv pentru care în 2016 Dana Ciriperu pariază tot pe industria auto: „Supriza plăcută a anulul 2016 ar putea veni din industria auto, dar nu la nivel de producţie componente, care a tot sprijinit economia în ultimii ani.  Pariul meu ar fi pe producţia auto la nivel de vânzări de maşini noi. Dacia a mers liniar in ultimii ani cu creşteri  de 2-3 % , a precizat redactor-şef adjunct  al Ziarului Financiar.

O evoluţie bună a avut majoritatea antreprenorilor din România conform informaţiilor furnizate de Dana Ciriperu: „Sesiz o notă mai ridică de optimism în rândul antreprenorilor români decât în anii anteriori şi asta poate vine şi dintr-un 2015 mai bun, cel puţin în al doilea semestru au fost companii care au mers cu rate de creştere de 10-15 % pe care nu le-am întâlnit. Până în 2014 un ritm de creştere de 10% -12% părea ceva „wow!” a spus ea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO