ZF Live

Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica la ZF Live: Suntem într-un excedent al producţiei de 10 terawaţi. Industria dă semne de oboseală

Autor: Octavian Calei

13.05.2013, 13:50 1197

Avocatul Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a fost invitat luni, 13 mai, la emisiunea de business ZF Live, transmisă în fiecare zi de luni până vineri de la 10:00 la 11:00 dimineaţa pe live.zf.ro unde a discutat despre situaţia de la companie şi perspectivele producţiei de energie hidro în România.

Borza a spus la ZF Live că România se confruntă cu un excedent al producţiei de energie electrică şi că singura salvare este exportul pe pieţele europene la un preţ care trebuie coborât la nivel european, de la 51 de euro la 40 de euro. Scăderea consumului intern vine pe fondul performanţei negative a industriei locale.

Ce a spus Remus Borza la ZF Live:

►26 iunie data ieşirii Hidroelectrica din insolvenţă

►Din 75 de contestaţii s-au soluţionat 74, a mai rămas cea de la Alpiq Rom Industries

►67 de poziţii de conducere şi 2.447 de aplicaţii, în medie 37 pe un loc.

►În urma selecţiei CV-urilor, avem 10 candidaţi pentru fiecare poziţie la Hidroelectrica. Vrem să instalăm managementul companiei înainte de ieşirea din insolvenţă.

►Nu cred în managementul de import

►Veniturile pe primele trei luni din 2013 au fost de 144 mil. lei

►Profit de 194 mil. lei profit pe primele patru luni

►434 mil. lei am estimat profitul pe anul acesta

►Cifra de afaceri a crescut cu 90 de mil. lei în primul trimestru al anului 2013 faţă de anul trecut, de la 571 la 761 mil. lei

►Am recuperat 600 de mil. lei din fluxurile negative de trezorerie, am ajuns la -200 mil. lei.

►Vindem acum în piaţă energie din cantitatea care este surplus celei previzionate, nu mai avem contracte preferenţiale, bilaterale. Din cei zece traderi, au rămas  numai Alro şi Electromagnetica. Vindem cu un preţ mediu de 192 lei megawatul pe piaţa de energie.

►Problema cu care se confruntă astăzi producătorii de energie este excedentul de producţie şi o scădere dramatică a consumului. Sunt anumiţi producători de energie termo care trebuie să înţeleagă că într-o economie de piaţă trebuie să prevaleze competitivitatea şi nu ajutorul de stat şi că trebuie aceeaşi producători de energie să ia aceleaşi măsuri de restructurare a businessului pe care le-a luat şi Hidroelectrica.

►Verbund Austria, care este o companie asemănătoare Hidroelectrica, cu aceeaşi putere instalată, în jur de 6.500 de megawaţi şi cam acelaşi număr de grupuri în exploatare, are un preţ de 17,8 euro pe megawat. Hidroelectrica, deşi se presupune că ar trebui să aibă cel mai mic cost de pe piaţă, are un preţ de 40 de euro pe megawat. În Europa preţul mediu care se tranzacţionează megawatul este de 40 de euro.

►Suntem într-un excedent al producţiei de 10 terawaţi, într-o scădere a consumului de 6 terawaţi datorită perfomanţei negative şi a industriei româneşti în ultimii ani de zile. Consumul anul al României s-a redus la 52 de terawaţi.

►Efectul denunţării de către Hidroelectrica a contractelor bilaterale care în acest lanţ trofic, au scos intermediarii care nu făceau altceva decât să adiţioneze de la preţul producătorului în medie anul trecut la 130 lei la 220 lei megawatul, a fost că preţul în piaţă a scăzut pentru că Hidroelectrica este într-o relaţie directă cu utilizatorul final.

►Consumatorul casnic plăteşte 340 de lei megawatul, furnizorii cumpără cu 125 de lei. Anul trecut cumpărau cu 71 de lei.

►E o prostie să mai deschizi alte capacităţi. Grupul 3 şi 4 de la Cernavodă este o „fata morgana”, nu se va realiza niciodată. România nu are nevoie de capacităţi de producţie a energiei. România are nevoie să-şi retehnologizeze capacităţile de producere deja existente.

►Hidroelectrica a externalizat în 2006-2012 profituri de peste 1 mld. euro „băieţilor deştepţi”

►Hidroelectrica nu ar trebui spartă şi unită cu termocentralele. Hidroelectrica nu reuşeşte să vândă la 165 lei megawatul. Dacă facem un mix de energie  hidro cu termo, termo are un preţ mediu de 200 – 260 lei, ar da un preţ mediu de 180 lei. Dacă nu putem vinde la 165 lei, cu atât mai mult, nu o să putem vinde cu 180 lei.

►În septembrie 2013 Guvernul vrea să listeze Hidroelectrica

►Am restituit 150 de mil. euro băncilor. Fac coadă la noi să ne dea credite.

►Insolvenţa Hidroelectrica a făcut istorie şi face în continuare

►Sunt 13 sucursale din care 5 n-au nicio raţiune economică, ci politică: Târgu Jiu, Caransebeş, Oradea, Sebeş, Buzău. Târgu Jiu are o producţie 1,3% din total. Vrem să o comasăm cu Porţile de Fier, aşa cum era până în 2002. Sunt sucursale care produc megawatul cu 300 sau cu 400 de lei.

►Porţile de Fier produc cu 71 lei pe megawat, au generat 51,2% din totalul producţiei Hidroelectrica, 6 terawaţi.

►Haţeg este sucursala cea mai scumpă, cu 408 lei/megawat

►În timp ce preţul mediu pe piaţa europeană este de 40 euro, noi exportăm cu 51 de euro, nu suntem competitivi. Excedentul de producţie nu-l putem valorifica la intern, salvarea noastră ar fi exportul.

►Hidroelectrica are 7.500 de salariaţi în total. Verbund Austria are 3.000 de salariaţi.

►Pe 15 mai avem AGA extraordinară care va desemna consiliul de administraţie Hidroserv

►500 de salariaţi de la Hidroserv vor pleca. De la Hidroelectrica vor pleca 200 de salariaţi din TESA. Vor pleca cu 7-12 salarii compensatorii

►Sunt 70 de pomeni la Hidroelectrica din care numai 6 au fost negociate.

►Se anunţă o vară secetoasă, este o veste bună pentru Hidroelectrica. Sperăm să vindem mai mult şi mai bine. Hidroelectrica intră cu un grad de umplere în lacuri şi acumulări de peste 90%. E un record în ultimii 15 ani. O să avem apă să vindem.

►Nu cred că Euroinsol se va mai califica să primească un mandat din partea statului privind restructurarea unei companii de stat.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
AFACERI DE LA ZERO