ZF News

Fondurile importate de la Luxemburg au câştiguri şi de 37% pe an

Fondurile importate de la Luxemburg au câştiguri şi de...

Autor: Roxana Pricop

24.02.2015, 00:05 846

Fondurile de investiţii interna­ţio­nale, administrate în Luxemburg şi dis­tri­buite local de bănci, au marcat ran­da­men­te de până la 37% în ultimele 12 luni, în special graţie plasamentelor pe bursa americană aflată la maxime is­to­ri­ce.

Un număr de 63 de fonduri de investiţii internaţionale, administrate de diviziile Pioneer AM şi ING AM, cu sedii în Luxemburg, alături de Erste Spa­rinvest şi Raiffeisen Capital Mana­ge­ment din Austria, sunt distribuite pe piaţa locală prin intermediul reţelelor ban­care din grupul-mamă. Aceste fon­duri au atras investiţii de la clienţii ro­mâ­ni în valoare totală de 391 milioane de lei, doar în luna ianuarie fiind rapor­ta­te intrări nete de 80 milioane de lei de aceste fonduri.

Mare parte din clienţii români ai acestor fonduri străine provin din clientela de private banking, având în vedere că preţul unei unităţi de fond poate ajunge chiar şi la 1.000 de euro. De asemenea, spre deosebire de fondurile de investiţii locale, aceste fonduri plasează banii strânşi de la clienţi pe pieţele dezvoltate de capital, precum SUA, Anglia sau Franţa, şi astfel necesită un grad mai avansat de cultură financiară alături de un apetit mai ridicat pentru risc. Toate fondurile distribuite local sunt denominate în valute străine, fie în dolari, fie în euro, mare parte dintre acestea sunt însă disponibile în ambele valute.

Din rândul fondurilor străine distri­buite local, cele mai mari randamente în ul­ti­mele 12 luni (31 ianuarie 2014 - 31 ia­nuarie 2015) au fost obţinute de fondul ame­rican de acţiuni US Fundamental Growth administrat de divizia din Lu­xem­burg a societăţii Pioneer Asset Ma­na­gement. Compania este prezentă şi di­rect pe piaţa locală prin societatea Pio­ne­­er Investments care administrează două fonduri mutuale cu investiţii exclu­siv locale. Fondul US Fundamental Growth inves­teşte în acţiuni ale gigan­ţilor IT&C Apple, Microsoft Corpora­tion, Google, dar şi în acţiunile MasterCard.

Al doilea clasat este fondul Euro­pean Real Estate, administrat de ING AM din Luxemburg, cu un ran­dament de 36,5% în euro în ultimele 12 luni. Fon­dul investeşte în acţiuni ale com­pa­niilor imobiliare din Germania, Franţa, Regatul Unit al Marii Britanii şi Elveţia.

Al treilea clasat este fondul North American Basic Value administrat de Pioneer AM, cu un randament de 34,5%. Principalele investiţii ale fondu­lui North American Basic Value sunt acţiunile companiei American Airlines, cele ale companiei petroliere Apache Corporation şi cele ale companiei energetice ConocoPhilips.

Randamentele aduse de cele mai performante fonduri străine de acţiuni sunt mai mari decât cele aduse de fondurile româneşti de acţiuni, care au încheiat ultimele 12 luni cu câştiguri de până la 12% în lei.

La extrema opusă a clasamentului sunt fondurile de acţiuni care au investit pe bursele emergente din Europa şi care au raportat pierderi în principal din cauza evoluţiei slabe a bursei din Rusia.

Pierderile pe ultimele 12 luni sunt de minus 26,9% pentru fondul de acţiuni Raiffeisen Russland – Aktien şi fondul de obligaţiuni ESPA Bond Europe cu un minus de 15,5% în ultimele 12 luni. Fon­durile străine de obligaţiuni eva­luează obligaţiunile în care investesc la preţul din piaţă, astfel creşterea dobân­zilor la obligaţiunile europene a făcut ca preţul acestor titluri să scadă şi astfel fondurile să raporteze scăderi. Fon­durile locale de obligaţiuni nu au trecut încă la marcarea la piaţă şi evaluează obligaţiunile prin acumularea dobânzii, fapt care le face mult mai stabile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO