ZF News

(P) Unde se duce impozitul pe profitul companiei tale?

(P) Unde se duce impozitul pe profitul companiei tale?
20.12.2013, 17:00 885

400 de milioane de euro. Aceasta este suma cu care oamenii de afaceri ar putea schimba sistemul de sănătate din România. Legea le dă dreptul să decidă ce se întâmplă cu 20% din impozitul pe profit pe care-l plătesc statului.

Conform Titlului 2, Cap II, Art 21, alin (4)  litera p), au dreptul să facă donaţii si sponsorizări deductibile din IMPOZITUL pe profit, în limita a 20% din impozit, dar nu mai mult de 3 la mie din cifra de afaceri. Deşi sumele care s-ar putea dona ONG-urilor, sunt uriaşe, anul trecut doar 12% din total, a fost redirecţionat în proiecte derulate de Asociaţii sau Fundaţii.

De ce această reticenţă a companiilor, de a decide ce se întamplă cu o parte din impozitele pe care oricum le plătesc statului? 

Pe de o parte, multe companii nu ştiu că există această facilitate fiscală. Pe de altă parte,  există o neîncredere  în seriozitatea si angajamentul ONG-urilor, a caror istorie nu le avantajează. În ultimii ani, au existat însa proiecte care au transformat sumele direcţionate de firme, în investiţii salvatoare de vieţi.

Anul acesta, oamenii de  afaceri pot deveni acţionari cu acte în regulă, la Bursa de Fericire, o platformă online - www.bursadefericire.ro - care le permite să aleagă proiectul în care vor sa investeasca, oferind la schimb, transparenţă în cheltuirea sumelor strânse.

De fapt, donând, oamenii de afaceri investesc! Si ca orice investiţie, acţiunile la Bursa de Fericire aduc un profit. Diferenţa este că acesta se măsoara în şanse în plus la viaţă pentru bolnavii de cancer. Si "profitul" nu se opreşte după primul an. An de an şi timp de mai mulţi  ani,  vor continua să numere oamenii care s-au bucurat de decizia lor, de a investi în şansa lor la viaţă. Echipa care coordoneaza acest proiect, va folosi capitalul strâns, pentru a dota centrele oncologice din România, cu aparatură modernă, făcând astfel posibile diagnosticarea si tratamentul corect şi la timp, pentru cât mai mulţi bolnavi de cancer. Şi pe masură ce se vor finaliza proiectele, jucătorii la Bursa de Fericire vor putea vedea pe platformă, locul exact în care au ajuns banii lor.

Oamenii de la  Daruieşte Viaţa, care coordoneaza Bursa de Fericire, au adunat până acum 3 milioane de euro, folosindu-se de facilitatea fiscală care-i lasă pe patroni să susţină o cauză socială. Cu această sumă, au reuşit să  doteze trei centre oncologice din ţară:

·         la Clinica Louis Ţurcanu din  Timişoara au construit primul Laborator de Citogenetică moleculară pentru diagnosticarea cancerului în profunzime, au amenajat o secţie de terapie intensivă, o bancă de celule stem si trei camere sterile pentru transplant medular.

·         la Institutul Clinic Fundeni au dublat capacitatea de transplant pentru bolnavii de leucemie si nu numai

·         la Spitalul Universitar Bucuresti, au amenajat cinci camera sterile

·         de asemenea, copiii nascuţi prematur la Maternitatea Polizu au putut fi salvaţi datorită investiţiilor în aparatură si incubatoare.

Studiile spun că atunci când ajuţi,  esti fericit. Iar pana la 31 decembrie, oamenii de afaceri au posibilitatea de a ajuta, investind în fericirea lor si a celor din jur.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO