ZF Transilvania

20 mld. lei din bulele apelor minerale

21.07.2004, 00:00 26

Cresterea consumului de bere si apa minerala nu inseamna afaceri in crestere numai pentru producatorii acestora, ci si pentru alte companii cu activitati conexe celor doua industrii. Din aceasta categorie face parte si compania germana ARG Chemy Sistems care exploateaza zacamantul de dioxid de carbon de la Ocolisul Mare, Hunedoara.
Oficialii firmei estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 20 mld. lei, in crestere cu aproximativ 17% fata de anul trecut, din extractia a aproximativ 4.000 de tone de dioxid de carbon.
"Cifra de afaceri a firmei a crescut de la an la an. Daca in 2002 aveam o cifra de afaceri de 12 mld. lei, anul trecut am ajuns la 17 mld. lei, iar in acest an estimam o cifra de afaceri de circa 20 mld. lei", a declarat Iosif Iacob directorul general ARG ChemySistems.
El spune ca pentru punerea in functiune a fabricii de dioxid de carbon de la Ocolisul Mare, in 1993, s-au cheltuit aproximativ 5,5 milioane de marci germane (2,8 mil. euro) , dar ca investitiile nu se opresc aici.
"Principala problema cu care ne confruntam este lipsa unor unitati suficiente de stocare. Din acest motiv in acest an sunt prevazute investitii de aproximativ 300.000 $ pentru creearea a trei unitati noi de stocare. In plus, pentru ca putini intreprinzatori dispun de tuburi pentru dioxid de carbon, vom aloca 150.000 $ pentru achizitionarea de butelii pe care le vom inchiria", a mai spus Iacob.
El a adaugat ca firma isi va diversifica gama de produse si va produce gheata sau zapada carbonica, produs necesar spitalelor, sau firmelor care doresc sa transporte produse ce necesita conditii speciale de refrigerare sau congelare.
"In plus, pentru dezvoltarea sectorului de distributie directa avem prevazute investitii pentru achizitionarea de autovehicule de transport", a mai spus el.
In prezent, principalii beneficiari ai firmei sunt producatorii de bere (precum Brau Union), imbuteliatorii de ape minerale (Dorna, de exemplu), dar si micii intreprinzatori care folosesc bioxidul in instalatii de obtinere a sifonului sau a berii la halba.
"Daca in 1995 eram singurii producatori din Romania, la ora actuala exista mai multe fabrici de acest gen. Cea mai importanta este la Ciocaia (Ploiesti)", a mai spus mangerul ARG Chemy Sistems.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO