ZF Transilvania

Aeroportul din Cluj vrea 1,4 milioane de pasageri până la finalul anului

Aeroportul din Cluj vrea 1,4 milioane de pasageri până...

Autor: Laurentiu Cotu

06.08.2015, 16:23 591

Aeroportul internaţional Avram Iancu din Cluj-Napoca, aflat în subordinea Consiliului Judeţean Cluj, estimează că 1,4 milioane de pasageri vor tranzita aeroportul în acest an, după ce în primul semestru traficul aerian a crescut cu 30% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Anul trecut, aeroportul Avram Iancu din Cluj a fost tranzitat de 1,18 milioane de persoane, în creştere cu 14% faţă de anul anterior.

În următoarea perioadă vor fi demarate investiţii care vor viza creşterea capacităţii de procesare a pasagerilor şi sporirea gradului de confort în zona de îmbarcare, extinderea platformei de parcare aeronave pentru a permite dezvoltarea traficului şi lucrări de reparaţii la suprafeţele de mişcare aeroportuare. Aeroportul din Cluj-Napoca va derula lucrări de investiţii în infrastructura aeroportuară în valoare totală de 131 de milioane euro, fără TVA, inclusiv pentru un nou terminal cargo şi a unei piste, potrivit raportului privind Master Planul pe termen scurt, mediu şi lung, avizat de Comisia Europeană. 

De pe aeroportul din Cluj-Napoca, al doilea din ţară ca trafic de pasageri, operează companiile Wizz Air, Tarom, Lufthansa şi Austrian Airlines. Recent, compania aeriană polo­neză de stat LOT Polish Airlines a anunţat că va opera începând cu luna ianuarie 2016 zboruri pe ruta Cluj-Napoca-Varşovia. În prezent, de pe aeroportul din Cluj sunt operate 23 de destinaţii, spre 11 ţări din Europa şi Orientul Mijlociu, acestora adăugându-se încă nouă destinaţii turistice.

Cele mai mari trei aeroporturi din ţară, Henri Coandă (Otopeni), Avram Iancu din Cluj-Napoca şi Traian Vuia din Timişoara, au avut anul trecut în total 10,2 milioane de pasageri, în creştere cu 9,6% faţă de anul anterior, potrivit calculelor ZF pe baza datelor furnizate de oficialii aeroporturilor. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO