ZF Transilvania

Boc: Finantarea autostrazii Transilvania ar putea fi asigurata prin credite din SUA

05.04.2005, 19:33 17

Guvernul a initiat demersuri pentru obtinerea de credite din partea unor banci americane in vederea sustinerii financiare a lucrarilor la autostrada Transilvania, Brasov-Bors, a declarat ieri Emil Boc, primarul Clujului si presedintele interimar al PD.
El a spus ca aceste fonduri vor proveni din SUA, fiind vehiculat deja numele bancii americane Eximbank, deoarece Uniunea Europeana nu ar fi dispusa sa finanteze acest proiect.
Boc sustine ca obtinerea creditului va respecta regulamentele bancare in vigoare, urmand sa fie aleasa banca finantatoare in functie de oferta de pe piata. Negocierile cu diverse banci dureaza aproximativ zece zile, a mai spus Boc.
El a aratat ca a discutat in privinta identificarii unor resurse financiare cu ministrul transporturilor, Gheorghe Dobre.
"La rectificarea de buget din luna aprilie vom avea o imagine clara a resurselor financiare existente, in conditiile in care la Ministerul Transporturilor s-a descoperit o gaura de 4.600 mld. lei (aproape 125 mil. euro - n.r.), bani necuprinsi in buget", a spus Boc.
El a dat din nou asigurari ca va sustine proiectul autostrazii Transilvania, astfel incat acesta sa fie finalizat.
"Autostrada reprezinta in continuare o prioritate pentru guvern", a declarat Emil Boc.
La randul sau, Bogdan Olteanu, ministrul delegat pentru relatia cu Parlamentul, a declarat ieri ca acest contract este in vigoare si va fi respectat, cu verificarea clauzelor financiare incluse in document. "Cu siguranta, discutiile vor continua si principala problema este identificarea surselor de finantare", a spus Olteanu.
Ministrul delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului, Borbely Laszlo, a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca fondurile bugetare prevazute pentru autostrada Transilvania vor fi reduse cu o 100 mil. euro, ceea ce nu inseamna ca lucrarile vor fi oprite sau ca se va renunta la proiect.
"Nu inseamna ca lucrarile se vor opri sau ca se va renunta la acest proiect. Evident, s-a facut o analiza cu firma Bechtel, pot fi analizate unele prevederi, dar in nici un caz cele care tin de continuarea acestei investitii. Nu este problema partidelor politice, este problema zonelor prin care trebuie sa treaca autostrada", a declarat Borbely.
Ministrul delegat a precizat ca, fiind vorba despre surse diferite de finantare pentru cele doua coridoare (la autostrada Bors - Brasov bani din buget si credite, iar pentru coridorul IV finantare din partea UE), nu trebuie sa se puna in discutie "competitia" dintre acestea.
"Nu este vorba de lobby. Pentru culoarul IV sunt credite luate prin Banca Europeana de Investitii, in derulare. Nu ia nimeni bani de acolo. Si autostrada Transilvania si culoarul IV sunt in buget, slava Domnului", a spus Borbely.
Ministrul delegat a recunoscut ca exista datorii mari fata de Bechtel. "Acei colegi din guvernarea 2000-2004 nu au platit anul trecut 91 de milioane de euro, pe care trebuie sa ii platim noi. La acestea se adauga alte 4.300 mld. lei (116 mil. euro - n.r.) catre constructor", a declarat Borbely.
transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO