ZF Transilvania

Cat de departe poti sa ajungi si ce handicap ai?

27.10.2005, 19:22 83

Iata doua intrebari care n-ar trebui sa lipseasca din interviurile pentru postul de manager la orice companie care se respecta. Nu e vorba, bineinteles, de vreun handicap fizic, ci de dibacia de care potentialul director da dovada pe terenul de golf, locul unde se cos si se descos afaceri de milioane.

Despre golf s-a spus mereu ca este un sport al elitelor, dat fiind ca atat abonamentul anual la un club de profil, impreuna cu echipamentul necesar, reprezinta o mica avere. In ultima vreme lucrurile incep sa se schimbe, golful devenind accesibil si persoanelor cu venituri medii. Terenul de golf incepe sa se transforme, treptat, din locul exclusivist unde se perfecteaza afaceri intr-o afacere in sine care ofera doritorilor posibilitatea sa invete un sport nou sau sa-si petreaca week-end-ul altfel decat in mod obisnuit. Asa se explica numarul din ce in ce mai mare al cluburilor si scolilor de golf din intreaga lume. Daca in Statele Unite sunt cateva zeci de mii de cluburi de golf, in Europa lucrurile sunt ceva mai ponderate: Germania are vreo 1.000 de terenuri de golf, Austria numara 150, Ungaria 12, iar Bulgaria 8.



3 terenuri pentru tot poporul

In Romania, golful isi mai pastreaza inca un aer rafinat si exclusivist, poate si din cauza faptului ca exista doar trei terenuri profesioniste de golf unde se inghesuie mai mult cunoscatorii. Este vorba despre terenurile de la Clubul Diplomatic din Bucuresti, Clubul de Golf "Lac de Verde" de la Breaza si cel de la Pianu de Jos, judetul Alba. De altfel, nici numarul jucatorilor de golf din tara nu este in acest moment foarte mare, ci se invarte in jurul cifrei 400, in competitii participand un numar mult mai mic de jucatori. Dintre acestia nu lipsesc aproape niciodata Viorel Coman (considerat cel mai bun jucator din tara), Viorel Catarama, Misu Negritoiu, Dan Pazara, Libero Catalano, Florin Segarceanu, Dinu Pescariu, Mugur Mihaescu, Robert Rekkers sau Razvan Costescu. Cele trei terenuri de golf nu seamana prea mult intre ele. "Terenul de la Clubul Diplomatic este parte din fostul teren regal de golf si este plat, ceea ce poate fi un avantaj pentru cei care se antreneaza. Ca si dimensiune, terenul de la Pianu este cel mai apropiat de standardele internationale, dar cele mai bune green-uri se gasesc la Breaza. Sunt foarte ingrijite, perfect plane, ca masa de biliard, aproape ca se implanta mingea in ele", spune jucatorul Rares Bogdan, directorul general al unei agentii clujene de relatii publice, care a participat a treia oara la turneului BT Golf Cup de la Pianu de Jos, judetul Alba.



Golful, sport regal

Terenul de la Clubul Diplomatic este cel mai vechi din tara, aici executandu-se, in 1929, si prima lovitura de crosa din Romania. Ea a apartinut Regelui Ferdinand si a avut loc cu ocazia inaugurarii "Asociatiei Country Club", actualul Club Diplomatic. Asociatia statea sub auspiciile Reginei Maria, iar Printul Nicoale a fost, pana la plecarea in exil, presedintele fondator al Clubului. Locul lui a fost luat de Carol al II-lea, iar mai apoi de Regele Mihai, pana la expulzarea din tara, in 1947. Primul profesor roman de golf a fost Paul Tomita, singurul jucator profesionist din Europa de Est, el activand in cadrul clubului pana in 1975, cand s-a pensionat. Country Club era un club exclusivist la care aveau acces doar persoanele corpului diplomatic. "Clubul avea fix 400 de membri, printre ei si milionarul Max Ausnit, dar nu si rivalul sau, magnatul Niculaie Malaxa. Intr-o zi, ma trezesc cu Malaxa la mine, promitandu-mi o vila, numai sa-l ajut sa devina membru. I-am spus sa faca gardul de la Parcul Herastrau pana la Casa Scanteii, si asa a devenit al 401-lea membru", obisnuia sa povesteasca Paul Tomita. In 1949, Clubul a trecut sub patronajul Ministerului Afacerilor Externe, dupa ce in timpul celui de-al doilea razboi mondial fusese spital de campanie pentru soldatii armatei germane.

Terenul de golf al Clubului Diplomatic se intinde pe langa Lacul Herastrau si avea initial 18 green-uri. Mare parte din suprafata a fost confiscata in perioada comunista si transformata in teren agricol. Astazi, terenul se intinde pe aproximativ 13 hectare si are doar 6 green-uri. "Anul acesta am mai recuperat de la Primaria Capitalei trei hectare peste lac, asa ca terenul va avea in curand 9 green-uri. Spre deosebire de celalalte doua terenuri din tara, cel de aici are avantajul ca este la 15 minute de centrul Bucurestiului si de marile hoteluri, asa incat jucatorii straini de golf aflati in Bucuresti au unde veni sa practice sportul favorit", a declarat pentru ZF Transilvania, Emil Manoiu, directorul Clubului Diplomatic.

Clubul are in prezent 500 de membri dintre care 100 fac parte din clubul de golf si platesc anual o taxa de 500 de dolari. Cele 5-6 turnee de golf care se desfasoara aici nu reprezinta o afacere pentru club, ci doar un mod rafinat de petrecere a timpului liber. "In Romania, un teren de golf nu este deocamdata o afacere in sensul clasic al business-ului. Cand vor fi suficienti jucatori profesionisti, lucrurile se vor schimba", este de parere Manoiu. Membrii clubului de golf bucurestean fac parte din comunitatea diplomatica si din cea a oamenilor de afaceri. "Am extins member-ship-ul si la comunitatea oamenilor de afaceri, dar nici in acest caz nu are acces chiar oricine. Acest lucru este stabilit de comitetul de admitere al Clubului care are reguli destul de stricte", spune Emil Manoiu.



Lacul cu mingi

Clubul de golf "Lac de Verde" de la Breaza este, in acest moment, singurul din tara care poate fi definit ca un club de lux. Asta si datorita faptului ca ofera posibilitatea insotitoarelor jucatorilor sa-si "umple" cu diferite activitati recreative cele 4-5 ore in care partenerii lor joaca golf. Clubul dispune de piscina, jacuzzi indoor si outdoor, sala de fitness si de biliard, terenuri de tenis, sauna, masaj si bai de plante pentru relaxare. "Lac de Verde" acopera 25 de hectare si s-a infiintat in urma cu cinci ani la initiativa unui grup de investitori irlandezi. "Au avut aceasta idee din doua motive. Primul pentru ca Breaza este o statiune balneoclimaterica avand aceleasi caracteristici ca renumita statiune Davos din Elvetia, iar al doilea motiv este distanta de o ora si 15 minute fata de Bucuresti si de 25 de minute fata de Sinaia. Foarte multi dintre clientii nostri sunt din Bucuresti si au vile in Breaza. Initiatorul programului, Ronald Castillo, a venit din insulele Hawaii si este jucator de golf PGA. Arhitectul terenului a fost Andras Peres din Bucuresti", a declarat pentru ZF Transilvania, Daniela Hintescu, presedintele Clubului de Golf "Lac de Verde".

Valoarea investitiei initiale a fost de 10 milioane de dolari, presupunand construirea Club House-ului, a Hotelului Picasso, a Casei Gradinarului, a terenului de golf cu 9 gauri, a Drivling Range-ului si a Restaurantului "Lac de Verde". Au urmat apoi alte investitii: Centrul de Golf Indoor, pizzeria si putting-ul exterior. Constructia si amenajarea clubului a durat aproape doi ani, terenul propriu-zis fiind realizat intr-un an si jumatate, aleile fiind un detaliu greu de executie. Terenul de la Breaza se intinde intre doua dealuri si dispune si de un lac care este curatat o data la doi-trei ani si din care se scot cateva zeci de mingi de golf. "In timpul unei partide, jucatorii care au handicap sub 20 nu pierd in mod normal nici o minge, cei cu handicap intre 20-25 pierd cam 3 mingi, iar cei cu handicap intre 25 si 36, cam 4-5 mingi. Daca joci des si mai ales daca joci pe terenuri noi, exista riscul sa pierzi, in intreg anul maximum 40 de mingi", spune Rares Bogdan, jucator de golf cu handicap sub 20.



Un club pentru toate varstele

Clubul "Lac de verde" are 70 de angajati, dintre care 10 se ocupa doar de intretinerea terenului de la Breaza. Ei sunt condusi de un sef de personal cu pregatire in Austria si Elvetia care stie ce sa pretinda de la angajati: iarba tunsa chiar si de doua ori pe zi si frezarea saptamanala a copaciilor si boschetiilor de pe toata intinderea clubului. In afara competitiilor, "Lac de Verde" ofera cursuri de golf atat pentru adulti, cat si pentru copii si dispune de 10 instructori dintre care 5 sunt legitimati la European Golf Teacher Federation. La club s-au organizat pana acum 12 concursuri pentru juniori, precum si turneele BMW, Carlsberg, Toshiba, Henkel, Elvila, Campionat "Lac de Verde", Campionatul Trandafirilor, precum si campionate nationale organizate sub egida Federatiei Romane de Golf. Clubul are in total 170 de membri si 300 de cursanti. Membrii individuali ai clubului platesc anual o taxa de 2.000 de euro ceea ce le permite accesul impreuna cu un invitat, partide inclusiv iarna, posibilitate de antrenament la sala de golf si folosirea golf-mobilelor. Corporatiile platesc anual 5.000 de euro si acest lucru da posibilitatea nominalizatilor sa intre in club cu alti patru invitati.

Bineinteles ca la "Lac de Verde" pot juca golf si cei care nu sunt membri ai clubului. Pentru un parcurs de 9 gauri acestia platesc 120 de lei grei, iar pentru un parcurs de 18 gauri - 160 de lei grei. Cei care vor sa ia lectii de golf platesc cu 50 de lei grei pentru o lectie indoor (cu echipamentul inclus) si 65 de lei grei, outdoor. "Pentru viitor, intentioneaza sa devina Scoala Nationala de Golf. Organizam tabere pentru copii, deoarece din ce in ce mai multi parinti doresc sa-si educe copii in acest spirit al golfului. Anul acesta s-a triplat numarul copiilor care urmeaza cursurile noastre. De asemenea, tot mai multe familii au venit aici sa-si petreaca vacanta. Intentionam dezvoltarea terenului cu alte 9 green-uri, construirea altor terenuri de sport, cumpararea de stimulatoare de golf, extinderea spatiilor de cazare si construirea unei sali de conferinta", a mai spus Daniela Hintescu.



Un teren cu perspectiva internationala

Daca "Lac de Verde" este considerat un club de lux, terenul de la Pianu de Jos este apreciat de jucatorii de golf drept cel mai tehnic teren de golf din Romania. Amenajat, dupa cum se spune, in zona in care dacii spalau aurul extras din munti, terenul de la Pianu a fost conceput in 1995, la initiativa lui Paul Tomita. "Golful este unul din cele mai nobile sporturi. In Romania, toata lumea vrea fotbal. O minge mare in care oricine stie sa dea! Ca sa lovesti mingea de golf, iti trebuie si cap, nu doar picioare...", obisnuia el sa spuna. Terenul concesionat de Paul Tomita acopera 70 de hectare si a fost gandit initial pentru 18 green-uri, putand astfel concura cu orice teren international de golf. Ulterior, initiatorii terenului s-au oprit la 35 de hectare si 9 green-uri. "Acest teren a fost realizat datorita eforturilor mai multor prieteni, iubitori ai golfului, care au pus bazele Asociatiei sportive non-profit . Datorita suprafetei de care dispune, avem posibilitatea de a face inca 9 green-uri si astfel am deveni singurul teren cu 18 gauri din tara. Dar pentru acest lucru avem nevoie in primul rand de sprijinul autoritatilor judetene, deoarece este nevoie, in principal, sa se introduca apa in regiune. Caracteristicile tehnice ale terenului sunt foarte apropiate de cele occidentale, distantele dintre gauri fiind mai mari ca cele de la Breaza. La construirea terenului s-a respectat foarte mult natura, astfel incat o evaluare ecologica ne-ar aduce un punctaj foarte bun, demn de standardele internationale", a declarat pentru ZF Transilvania, Tomaso Tomaselli, membru in conducerea clubului de golf de la Pianu.

In acest moment, la Pianu nu se poate vorbi de o afacere, dar este pe cale de a se dezvolta. "In cazul terenurilor de golf, business-ul se face cu constructiile adiacente sau cu serviciile. Anual se cheltuie in jur de 50-60.000 de euro pentru intretinerea terenului, dar este nimic daca ne gandim la target. Dorinta noastra este sa construim un teren ca in restul Europei, iar in acest caz sunt necesari cam 400.000 de euro pe an numai pe intretinere. Pentru anul viitor exista un proiect de investitii de aproximativ 4 milioane de euro care vizeaza construirea unui hotel in apropierea terenului. Este o investitie privata, care nu are legatura cu asociatia sportiva", explica Tomaso Tomaselli.



Onoare si stil pe iarba

Terenul de la Pianu poate fi folosit circa 8 luni pe an, iar pentru intretinerea lui sunt angajati permanent 5 oameni. Cu trei-patru zile inainte de o competitie personalul se mareste cu alte 10-20 de persoane care se ingrijesc sa tunda perfect green-urile si sa cosmetizeze terenul. Clubul are inscrisi 70 de membri care platesc o taxa de 1.600 de lei grei pe an. Tomaso Tomaselli se gandeste ca aceasta taxa sa fie marita incepand de anul viitor, ajungand la 1.000 de euro. "Este ideea mea si nu stiu daca va fi acceptata, dar cam de aceasta suma este nevoie pentru autofinantarea clubului. Mai exista, de asemenea, o taxa de 50 de lei grei pe zi pentru cei care nu sunt membri ai clubului, dar cred ca o vom mari si pe aceasta", spune Tomaselli. In general, competitiile care se desfasoara la Pianu sunt sponsorizate de diferite companii, pentru un turneu fiind necesare sume care pornesc de la 2.000 de euro in sus, dupa cum spune Tomaselli.

Golful reprezinta, inainte de orice, un stil de viata. In afara participarii la diferite turnee nationale, adevaratii impatimiti ai golfului hoinaresc prin lume pentru a lovi mingea cu crosa in cele mai exclusiviste si mai profesioniste cluburi. "20% dintre jucatorii din Romania cheltuie in jur de 20.000 de euro pe an pe joc, iar altii 6-7 jucatori in jur de 40.000 de euro. Nu mai este un joc al elitelor dat fiind ca este din ce in ce mai popularizat, mai ales in tarile asiatice, dar ramane indiscutabil locul unde se pot incheia cele mai bune afaceri. E locul unde se intalnesc multimilionarii in dolari cu oamenii , care au castiguri medii pe luna, si cum distantele intre green-uri sunt mari, ce poti face altceva decat sa vorbesti despre una-alta, si inevitabil despre afaceri?", explica Rares Bogdan. In plus, golful este un joc cu reguli stricte, care impun o anume eticheta si un anume stil. Exista reguli legate de tinuta, precum si reguli de onoare. Cei care nu le respecta risca sa piarda calitatea de membri ai clubului respectiv. "Jucatorul de golf trebuie sa fie un gentleman in adevaratul sens al cuvantului. Jocul presupune, in primul rand, onoare. Cei care nu sunt cinstiti la joc pot fi descalificati din turnee pentru o anumita perioada de timp. Spiritul sportiv trebuie sa fie de fiecare data pe primul loc, sa fii corect cu tine si cu partenerul de joc", spune Tomaso Tomaselli. Ca in orice alta afacere, de altfel.





"Profesorul" care joaca golf cu ingerii

Paul Tomita s-a nascut in 12 iunie 1914, in satul Pianu de Jos, judetul Alba. Copil fiind, a fost prezentat de fratele sau care era administrator al Hotelului Europa, profesorului de golf Jean Baptiste de Lammaison. Acesta fusese adus in Romania de Printul Ghica si avea nevoie de un baiat care sa-l ajute la ore. In doi ani, Tomita a ajuns asistentul fracezului. Lammaison a fost inlocuit mai apoi de englezul J.T.Baker, tanarul a fost invitat de englez la Sussex pentru a obtine diploma de profesor de golf. Intors in tara, Paul Tomita a avut elevi celebri precum Regele Carol al II-lea, Regele Mihai, Regina Maria, o mare parte a nobilimii din familiile Bratianu, Cantacuzino si Bibescu, dar si premierii comunisti Petru Groza si Ion Gheorghe Maurer. Iesit la pensie, Paul Tomita, alintat "Uncle Paul" sau "Profesorul", a preferat sa se retraga in satul natal. A murit in 21 iulie 2004 si a fost inmormantat impreuna cu sapca si crosa de golf. A fost singurul jucator care a jucat la toate competitiile cu pipa in gura. Era o pipa Dunhill si Tomita o primise in Ajunul Craciunului din 1938, de la niste admiratoare din Anglia. In 1972, in timpul Cupei Mondiale din Australia, Paul Tomita l-a cunoscut pe Alfred Dunhill, patronul celebrei companii. Impresionat de faptul ca mai exista cineva care folosea o pipa fabricata in urma cu mai bine de 35 de ani, Dunhill a decis sa devina sponsorul oficial al lui Paul Tomita, pana la retragerea acestuia din activitatea competitionala.



"Averea" jucatorului de golf

Echipamentul pentru jocul de golf este ceea ce se cheama un "must". Chiar daca, la inceput, unii jucatori invata golful cu crose second-hand, cu timpul, fiecare impatimit al genului ajunge sa investeasca bani seriosi in imagine. Mai exact: pantofi de golf 60-250 de euro, manusi de golf: 25-50 de euro, trusa de crose plus sac: 500-3.000 de euro, roti pentru sacul de crose: 60-180 de euro, mingi: 2,5-9 euro/buc, masinuta golf 9.000-18.000 de euro.



Turneele toamnei

Ultimul turneu de golf s-a desfasurat insa in 24 septembrie, la Pianu de Jos, unde au fost prezenti 62 de jucatori si aproape 250 de spectatori. Competitia a reprezentat a treia editie a BT Golf Cup, iar castigatorii au fost Mugur Mihaiescu (la categoria I, handicap 1-18) si Alexandru Barbat (categoria a II, handicap 19-36). La juniori, locul I a fost castigat de Vladimir Strija.

Cea mai recenta competitie care a avut loc la "Lac de Verde" a fost cea de-a doua editie a Cupei Nationale a Romaniei. Sistemul de joc a fost Stroke Play Net si Stroke Play Brut, la el luand parte 24 de jucatori. Surpriza editiei a constituit-o tanarul Vladimir Strija care a castigat trei premii: Longest Drive, Nearest to the Pin si locul 3 la categoria Stroke Play Net. Castigatorii celor doua categorii au fost Ovidiu Brebene (Stroke Play Brut) si Septimiu Valasutean (Stroke Play Net).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO