ZF Transilvania

Complex de 16 mil. euro in locul celei mai mari piete din Arad

Complex de 16 mil. euro in locul celei mai mari piete din Arad
27.06.2005, 19:54 23

Primaria Arad intentioneaza sa construiasca, in urmatorii doi ani, pe locul celei mai mari piete din oras, un complex comercial cu parcari pe doua nivele subterane, investitie estimata la cel putin 16 milioane de euro.

"SpecialiStii municipalitatii au finalizat Planul Urbanistic de Detaliu privind modul de amenajare a terenului pe care va fi ridicat centrul comercial, investitie care presupune demolarea celei mai mari piete din municipiu, aflata in apropiere de bulevardul central al orasului", a declarat ieri primarul Aradului, Gheorghe Falca.

Conform proiectului initiat de Primarie, intreaga piata "Mihai Viteazul" va fi demolata, urmand ca pe suprafata de peste 10.000 de metri patrati ocupata de aceasta sa fie ridicat un complex comercial cu doua niveluri subterane, parter si doua niveluri supraterane, care va tine loc atat de piata agroalimentara, cat si de magazine de produse nealimentare.

Proiectul prevede construirea unei parcari subterane pe doua niveluri cu o capacitate de 750 de locuri si a unor spatii pentru desfacerea marfii.

La parterul complexului ar urma sa functioneze o hala pentru micii producatori agricoli, urmand ca la cele doua etaje sa fie amenajate magazine, centru de distractii si un cinematograf.

"Piata actuala dateaza din anii 1950 si nu a fost prevazuta pentru traficul existent acum in jurul ei, astfel ca proiectul va rezolva problema aglomeratiei auto si a parcarilor, dar va schimba radical si imaginea zonei, complexul urmand sa aiba o arhitectura specifica secolului XXI", a spus Falca. Municipalitatea intentioneaza sa atraga fonduri private pentru proiect, urmand ca terenul sa fie oferit in concensiune investitorului.

Primaria estimeaza ca noul complex comercial va crea in plus 350 de locuri de munca fata de cele existente prin derularea activitatii in piata actuala.

Aceasta este cea de-a doua operatiune de demolare a unui obiectiv local pentru a face loc unor noi investitii.

Consilierii municipali din Arad au aprobat recent demolarea stadionului "ACU" din centrul orasului - cel mai vechi din Romania - terenul urmand sa fie preluat, cel mai probabil, de catre firma germana Kaufland pentru constructia unui centru comercial, investitie estimata la zece milioane de euro.

Terenul in suprafata de 3,2 hectare va fi vandut prin licitatie publica, la pretul de pornire de o suta de euro metrul patrat.

"Avem deja o oferta clara de cumparare a acestui teren de la firma Kaufland, care, cel mai probabil, va intra in posesia acestei suprafete contra unei sume de peste trei milioane de euro", declara atunci Falca.

Potrivit proiectului votat de consilierii municipali, stadionul ACU Arad va fi demolat in intregime, iar investitia Kaufland se va ridica la aproximativ zece milioane de euro.

Totodata, proiectul prevede sistematizarea zonei, realizarea unei intersectii semaforizate si a unei parcari cu o capacitate de cateva sute de locuri.

Primarul a mai afirmat ca intentioneaza sa atraga fonduri externe pentru realizarea unui stadion municipal la periferia orasului.

Stadionul care va fi demolat a fost gazda primului meci oficial de fotbal din Romania, la 15 septembrie 1899, intre Atletic Club Arad si Universitatea Budapesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO